Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Youtube videók

Ár:
5.990 Ft
Menny.:db
Elérhetőség: Raktáron

Szifilisz gyorsteszt

 • egyszerű, gyors használat,
 • azonnali eredmény, egy csepp vérből,
 • otthon, diszkréten, bárki által elvégezhető,
 • megbízható, 97 %-os pontosság,
 • eredmény 10 perc alatt,
 • egészségpénztárban elszámolható termék

Végezd el a tesztet diszkréten otthon! Időben történő diagnózissal és a gyógykezelés mielőbbi megkezdésével megelőzhetők a súlyosabb tünetek.

Leírás

Mi a szifilisz?

A szifilisz, más néven vérbaj egy szexuális úton terjedő fertőzés, melyet a Treponema Pallidum nevű kórokozó okoz. 

A szifilisznek több különböző stádiuma van. Az egyes stádiumokban eltérő tünetek jelennek meg. A kezdeti szakaszban jellemzően fekélyek alakulnak ki, majd a későbbiekben bőrkiütések jelennek meg, melyet általában hosszú lappangási időszak követ. A nyirokcsomók megduzzadhatnak, fejfájás, csontfájdalom, láz, gyengeség kísérheti a fertőzést. A kezeletlen szifilisz a végső stádiumban szív- és érrendszeri problémákat és a központi idegrendszer károsodását (neuroszifiliszt) idézhet elő.

A szifilisz tünetei összegezve:

 • fekélyek (nemi szerveken, végbél környékén, szájon)
 • a lágyéki nyirokcsomók megnagyobbodhatnak
 • bőrkiütések a teljes testen (laposak vagy enyhén kiemelkedőek a bőrből)
 • szív- és érrendszeri károsodás (pl. szívbillentyű zavar)
 • idegrendszeri károsodás (agysorvadás, gerincvelő pusztulás, mozgászavar, szellemi leépülés)

A szifiliszt kiváltó Treponema pallidum (TP) nevű spirális alakú kórokozó leggyakrabban szexuális érintkezéssel terjed, de okozhat megbetegedést méhen belüli fertőzés vagy vérátömlesztéskor kapott fertőzött vér is.

Mesterséges táptalajon, laboratóriumi körülmények között gyakorlatilag lehetetlen kitenyészteni a kórokozót, ezért a diagnózist akkor állítják fel, ha a vérben kimutathatók a fertőzést követően gyorsan megjelenő antitestek. A szifilisz gyorsteszt egy erősen specifikus immunológiai gyorsteszt, amely az anti TP antitestek kimutatására szolgál ujjbegyből vett vérmintából.

Hogyan működik a szifilisz gyorsteszt?

Amennyiben a szervezetben jelen van a TP kórokozó, az immunrendszer erre specifikus antitesteket termel. Ezek az antitestek képesek felismerni a spirális alakú kórokozókat és hozzájuk tapadnak. A szifilisz gyorsteszt specifikusan ezeket az antitesteket képes kimutatni a vérből, így a spirális alakú kórokozó jelenlétét bizonyítja.
A teszt ablakperiódusa 30 nap. Ez azt jelenti, hogy egy esetleges megfertőződés után minimum 30 napot kell várni a teszt elvégzésével.
A szifilisz gyorstesztet a fertőzésre utaló jelek, különösen fekélyek és szifiliszes bőrkiütés esetén érdemes elvégezni. A teszt bármely napszakban elvégezhető.

Hogyan terjed a szifilisz?

A sziflilisz szexuális úton terjed. A levegőben, illetve a fertőzött ember által használt tárgyakkal nem.

Megelőzhető a sziflilisz?

Monogám párkapcsolattal általában megelőzhető. Az óvszer használata is csökkenti a fertőzés elkapásának lehetőségét, de nem nyújt 100%-os védelmet, mivel fertőzött testnedvekkel (pl. nyál, sperma) is átjuthat a partner szervezetébe a kórokozó. Intravénás kábítószert használók esetén a közös tűhasználat is okozhat fertőzést.

Gyógyítható a szifilisz?

A fertőzés megfelelő kezelés mellett és időben történő felismerés esetén gyógyítható. A kezeléshez penicillint használnak.

Mit tartalmaz a Szifilisz gyorsteszt?

A doboz a teszt elvégzéséhez szükséges eszközöket tartalmazza, mint:

1 db lezárt alumínium tasak, benne:

 • 1 db tesztkazetta
 • 1 db műanyag pipetta
 • 1 db páraelszívó párna

A dobozban található még:

 • 1db steril ujjbegyszúró lándzsa a vérvételhez
 • 1 db 1 ml puffer oldatot tartalmazó cseppentő fiola
 • 1 db használati utasítás
 • 1 db alkoholos törlőkendőt.

A Szifilisz gyorsteszt CE minősítéssel rendelkezik!

FIGYELEM: Az alumínium tasakot csak akkor nyissuk fel, ha mindent előkészítettünk a teszt elvégzéséhez! A páraelszívó párna nem vesz részt a tesztelési folyamatban.


Hogyan kell használni a Szifilisz tesztet?

1. Mossunk kezet szappannal, és öblítsük le tiszta vízzel!

2. Tépjük fel a védőcsomagolást (a bemetszésnél) és vegyük ki belőle a tesztet és a pipettát, majd dobjuk ki mind az alumínium-, mind a páraelszívó tasakokat!

3. Nyomjuk be a vérvételi lándzsa kis narancssárga biztonsági fülecskéjét a lándzsa belseje felé, amíg egy kattanást nem hallunk, jelezvén, hogy az eszköz aktiválva van.

4. Távolítsa el a narancssárga biztonsági fülecskét egy csavaró mozdulattal.

5. Tisztítsuk le valamelyik ujjhegyünket egy alkoholos vattával. Masszírozza az ujjbegyet lefelé, hogy megteljen vérrel.

6. Erősen szorítsuk a lándzsát, a képen látható módon, a letisztított ujjbegyhez. Nyomjuk meg a kioldó gombot.

7. A lándzsa hegye a szúrást követően automatikusan és biztonságosan visszaugrik a helyére. Ne használjuk fel többször a lándzsát!

8. Masszírozzuk a megszúrt ujjbegyet a vér kibuggyanásáig.

9. Tartsuk a pipettát a vércsepphez, és engedjük, hogy a vér beszívódjon a pipettába a jelzett vonalig. Ne nyomjuk közben össze a pipetta végét! Ha nem éri el a vér a jelzést, masszírozzuk újra az ujjbegyet, hogy még egy kis mintát nyerjünk. Amennyire lehetséges, törekedjünk a légbuborék elkerüléséhez.

10. Cseppentsük a vérmintát a pipetta összenyomásával a tesztkazetta kerek mintagyűjtő ablakába.

11. Várjunk, amíg a vér felszívódik a mintaablakból, majd cseppentsünk 4-5 cseppet a pufferoldatot tartalmazó fiolából ugyanoda. Hagyjuk a tesztkazettát vízszintesen és ne mozgassuk azt.

12. Az eredményt 10 és 15 perc között olvassuk le. Ne értékeljük a tesztet 10 percen belül és 15 perc eltelte után!

EREDMÉNY KIÉRTÉKELÉSE

A megjelenő csíkok színintenzitása nem befolyásolja az eredményt!

Sziflilisz teszt negatív eredmény

Csak egy csík jelenik meg a kontrollfelületen, a C jelzés alatt. Ez az eredmény azt jelenti, hogy a vizsgált vérminta nem tartalmaz anti TP antitesteket.

Sziflilisz teszt pozitív eredmény

Két csík jelenik meg a kontrollfelületen: a T és a C jelzések alatt (nem számít, ha az egyik halványabb, mint a másik). Ez az eredmény azt jelenti, hogy a vizsgált vérminta tartalmaz anti TP antitesteket. Pozitív eredmény esetén keressük fel orvosunkat!

Szifilisz teszt érvénytelen eredmény

Érvénytelen eredménynek számít, ha egyetlen csík sem jelenik meg a kontrollfelületen, illetve, ha csak a T jelzés alatt látható elszíneződött csík. Mindkét esetben értékelhetetlen a teszt, javasolt egy új gyorsteszttel Sziflilisz teszt érvénytelen eredménymegismételni a vizsgálatot.

Ha felmerül a gyanú a fertőzésre teszteld magad minél hamarabb! A Szifilisz gyorsteszttel kényelmesen, gyorsan, diszkréten tesztelhetsz.

Ne feledd, minél előbb derül fény egy esetleges fertőzésre, a gyógykezelése annál hamarabb megkezdhető, és így elkerülhetőek a súlyosabb tünetek illetve a továbbfertőzés is.

GYIK

1. Hogyan működik a szifilisz gyorsteszt?

Amennyiben a szervezetben jelen van a TP kórokozó, az immunrendszer erre specifikus antitesteket termel. Ezek az antitestek képesek felismerni a spirális alakú kórokozókat és hozzájuk tapadnak. A szifilisz gyorsteszt specifikusan ezeket az antitesteket képes kimutatni a vérből, így a spirális alakú kórokozó jelenlétét bizonyítja.

2. Mikor érdemes a tesztet elvégezni?

A szifilisz gyorstesztet a fertőzésre utaló jelek, különösen fekélyek és szifiliszes bőrkiütés esetén érdemes elvégezni. A teszt bármely napszakban elvégezhető.

3. Lehet téves az eredmény?

A kimutatott eredmények megbízhatóak amennyiben a használati utasítás valamennyi pontját pontosan betartották. Mindamellett, téves eredményt kaphat, ha a tesztkazettát használat előtt nedvesség érte illetve, ha a tesztkazettára cseppentett vérminta men nyisége nem volt megfelelő. A csomagolásban található műanyag pipettán lévő jelzés segítségével ellenőrizheti, hogy elegendő-e az összegyűjtött vérminta. A fertőzés nagyon korai szakaszában az alacsony anti TP antitest koncentráció szintén negatív eredményt adhat.

4. Hogyan kell értékelni a tesztet, ha a kontrollcsíkok színe illetve színintenzitása eltérő?

A szín és a színerősség nem befolyásolja a teszt kiértékelését. A csíkoknak csupán tisztán láthatóaknak és homogénnek kell lenniük. Amennyiben mindkét csík – akár csak halványan is – látható, a tesztet pozitívnak kell értékelni.

5. Mit jelez a csík a C (kontroll) jelzés alatt?

A C jelzés alatt megjelenő csík csak a tesztkazetta helyes működését mutatja.

6. Ha 15 perc elteltével olvasom le a tesztet, még értékelhető az eredmény?

Nem. Az eredményt a pufferoldat hozzáadásától számított 10 perc elteltével a legjobb leolvasni. Az eredmény 15 percen belül megbízható.

7. Mit kell tennem, ha az eredmény pozitív?

Amennyiben az eredmény pozitív, az azt jelenti, hogy a vérmintában anti TP antitestek vannak jelen. Ebben az esetben mielőbb konzultáljunk orvosunkkal és tájékoztassuk az eredményről. Ezt követően az orvos további vizsgálatokat írhat elő.

8. Mit kell tennem, ha az eredmény negatív?

Amennyiben az eredmény negatív, az azt jelenti, hogy nem mutathatók ki anti -TP antitestek a vérben. Ennek ellenére javasolt, hogy keressük fel a kezelőorvost, ha a tünetek továbbra is fennállnak.

9. Mennyire megbízható a szifilisz gyorsteszt?

A szifilisz gyorsteszt megbízhatóságát igazolja, hogy több mint 15 éve használják a területtel foglalkozó szakmabeliek. A felmérések alapján a teszt eredménye legalább 97,6%-ban megegyezik a referencia módszerek eredményével.

 

Figyelmeztetések:

 • Ez a teszt külsőleg használatos in vitro diagnosztikai eszköznek minősül.
 • Ne nyeljük le egyik alkotórészét sem!
 • A teszt használata előtt figyelmesen olvassuk el a használati utasítást! A teszt csak akkor ad megbízható eredményt, ha a használata során valamennyi utasítást betartották. Szigorúan kövessük a megadott vér és puffer oldat mennyiségeket, csakúgy, mint a leolvasási időket.
 • A teszt +4 C° és +30 C° között tárolandó.
 • Semmiképpen ne fagyasszuk le!
 • Ne használjuk a terméket, ha a csomagoláson jelzett szavatossági idő lejárt, vagy ha a belső védőcsomagolás megsérült.
 • A teszt csak egyszeri meghatározásra alkalmas, többször ne használjuk fel!
 • Gyermekek elől elzárva tartandó!
 • Használat után a teszt valamennyi tartozéka eldobható a háztartási hulladékok közé.
 • A gyorsteszt orvostechnikai eszköz, mely EP számlára is elszámolható. Kockázatokról olvassuk el a használati útmutatót, vagy kérdezzük meg orvosunkat!

Keresés