Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ár:
18.500 Ft
Menny.:db
Elérhetőség: Raktáron
Egységár: 18.500,00 Ft/db

Új eszköz a béldaganat elleni küzdelemben.

A béldaganat teszt, béldaganatok szűrésére szolgál, és a daganatra jellemző tumor M2-PK nevű enzimet mutatja ki a székletből.

 • otthon, kényelmes körülmények között veheted le a teszthez szükséges székletmintát
 • rövid határidőn belül postán érkezik az eredmény
 • a teszt elvégzése előtt nincs szükség speciális étrend betartására

Rendeld meg az enzimes Béldaganat tesztet, mellyel kényelmesen teszteltetheted egészségi állapotod.

Ne várd meg a béldaganat tüneteinek megjelenését, ne feledd a szűrés életet menthet!

Leírás

Új eszköz a béldaganat elleni küzdelemben. A béldaganat teszt, béldaganatok szűrésére szolgál, és a daganatra jellemző tumor M2-PK nevű enzimet mutatja ki a székletből.

A béldaganat teszthez székletmintát kell egy tároló edénybe helyezni majd a csomagban található megcímzett borítékban postázni a labor részére. A tesztet egészségügyi szakszemélyzet végzi el laboratóriumban. Az eredményt egy hét határidővel postán küldik ki.

Kinek ajánljuk az enzimes Béldaganat tesztet?

 • 45 éves kor felett mindenkinek,
 • azoknak, akiknek a családjában már fordult elő béldaganat,
 • azoknak, akik krónikus bélgyulladással küzdenek.

Melyek az enzimes Béldaganat teszt előnyei?

 • otthon, kényelmes körülmények között veheted le a teszthez szükséges székletmintát
 • rövid határidőn belül postán érkezik az eredmény
 • megbízható, a daganatok hozzávetőlegesen 85%-át mutatja ki
 • gyors, megbízható eredmény, mely akár életet is menthet
 • a bélrák korai felismerésében nagyon fontos szerepet játszik a rendszeres szűrés, melyben nagy segítséget jelent a Béldaganat teszt
 • a teszt elvégzése előtt nincs szükség speciális étrend betartására

A bélrákról

Magyarországon naponta több mint húsz embernek kell a frissen felfedezett vastagbélrák diagnózisával szembesülni. A bélrák tünetmentesen kezdődik. Legtöbbször egy jóindulatú bélnyálkahártya növedékből, úgynevezett polipusból alakul ki. A kezdeti tünetmentes időszak akár 10-15 évig is eltarthat. Ebben a periódusban az elváltozás még nagyon könnyen és akár 100%-os sikerrel meggyógyítható.

Teljes egyetértés van abban, hogy a daganatok elleni küzdelem kulcsa a szűrés. A kiszűrt elváltozások gyógyítása egyszerű és sikeres, a már tüneteket okozó betegség gyógyítása szenvedéssel jár, drága és sajnos gyakran végződik kudarccal. A teszt működéséről A tesztet vastagbélrák szűrésre fejlesztették ki, de pozitív esetben gondolni kell polipokra, krónikus gyulladásos bélbetegségre, vagy az emésztőrendszer más betegségeire is. A humán daganatok legnagyobb része nagy mennyiségben termeli a piruvát kináz (PK) dimer M2 izoenzimet. Ez a Tumor M2-PK a tumor sejtekből származik és mennyiségileg meghatározható a testnedvekben.

A teszt lényege egy immunkromatográfiás eljárás, amely vizuálisan egyszerűen, gyorsan értékelhető. Egy gombostűfejnyi székletmintából mutatja ki az M2-PK enzimet. Időigénye 10 perc. In vitro diagnosztikumról van szó, amelyet csak egészségügyi személyzet végezhet el megfelelő körülmények között. A teszt eredménye független bármiféle étrendtől, így nem szükséges a mintavétel előtt speciális diéta folytatása. A székletben lévő vér nem befolyásolja az eredményt, hiszen csak az M2-PK enzimet méri. A mintavételi csomagban részletes használati utasítás található.

A béldaganatok gyakorisága

A vastagbéldaganat a második leggyakoribb rosszindulatú daganat Magyarországon, férfiakat és nőket egyaránt érinthet. Évi mintegy 9000 új megbetegedést regisztrálnak hazánkban, és több mint 5000 halnak meg ebben a betegségben. Annak a valószínűsége, hogy valaki élete során vastagbélrákban megbetegszik nőknél 3,7%, férfiaknál 6%. Tehát kereken minden huszadik embert érint. Magyarországon naponta több mint húsz embernek kell a frissen felfedezett vastagbélrák diagnózisával szembesülni. Felfedezésekor az esetek nagy többségében a vastagbélrák már előrehaladott stádiumban van, ez magyarázza, hogy a gyógyulási arány 50 % alatt van.

A béldaganatok kialakulása

A vastagbélrák kialakulása jól nyomon követhető folyamat. A bél ugyanis tükrözéssel jól vizsgálható, és maga a daganat lassan növekszik. A bélnyálkahártya sejtjei gyorsan elhasználódnak és 4-8 naponként kicserélődnek. Ebben a sejtpótlási folyamatban - több száz millió sejtről van szó - zavarok keletkezhetnek. Sejtek elszaporodása alakulhat ki, ami jóindulatú túlburjánzáshoz (nyálkahártya polypok) vezethet. A béldaganatok több mint 90%-a ezekből a polypokból fejlődik ki. Minél nagyobb egy polyp, annál nagyobb annak a valószínűsége, hogy elfajul. A bélrák lappangva kezdődik, és nem jár fájdalommal. A vizsgálati adatok azt mutatják, hogy tíz évig is tarthat, amíg egy kis polypból rosszindulatú daganat keletkezik. Közvetlenül a nyálkahártya alatt egy vékony erekből álló hálózat van, amely a vérellátást biztosítja. Ezért a polypok sérülése vérzéshez vezet.

A béldaganatok tünetei

"Remekül érzi magát, kiváló étvágya van, éppen most lett ötven éves ... - akkor Ön a vastagbélrák valamennyi jellegzetes tünetével rendelkezik." Ezekkel a szavakkal sokkolta a társadalmat az USA-ban az Amerikai Ráktársaság egy felvilágosító kampánya során. Mert ez a mondat teljes mértékben jellemző a vastagbélrákra: a rosszindulatú daganat lappangva és gyakran teljesen észrevétlenül kezdődik. Sajnos nem figyelmezteti áldozatait korai tünetekkel. Amikor aztán a jellegzetes tünetek, mint a hasi fájdalmak, rendellenes székürítés, vagy látható vércsíkok a széklet felületén megjelennek, a betegség gyakran már előrehaladott stádiumban van. A vastagbéldaganat korai felismerésének ezért kiemelkedő szerepe van, és ez a leghatékonyabb fegyver ez ellen a megbetegedés ellen! Ne várják meg a tüneteket! Ha valaki meg akarja óvni magát a béldaganattól, nem szabad a tünetek megjelenéséig várni! Ezzel szemben viszont fontos, hogy mindenki tisztában legyen a saját veszélyeztetettségével és ennek megfelelően következetesen éljen a megelőzési lehetőségekkel.

Vastagbélrákra utalhatnak a következő figyelmeztető jelek:

 • Vért fedez fel a székletében.
 • Hasi puffadás.
 • Székrekedés váltakozik hasmenéssel.
 • Ceruzavékonyságú a széklete.
 • Erős székelési ingere van, melyet nem követ megfelelő székürítés.
 • Gyakran van görcsszerű hasi fájdalma.
 • Gyakran van hányingere, teltségérzete és étvágytalansága.
 • Az utóbbi időben mindig fáradékony, levert, feltűnően csökken teljesítőképessége.
 • Nem szándékos fogyás.
 • Sápadt, vérszegénynek tűnik.
 • Orvosi vizsgálat során fény derülhet arra, hogy a panaszok mögött valamilyen komoly ok húzódik-e meg, vagy csak egy ártalmatlan átmeneti problémáról van szó.

Megelőzés és szűrés

A bélrák korai felismerésében fontos szerepet játszik a 45 év felettiek körében elvégzett szűrővizsgálat. Ennek a szűrésnek a keretében az orvos fel tudja mérni a beteg vastagbélrák rizikóját, és gyanú esetén további vizsgálatok végezhetőek el. Vizsgálati módszerek Székletvér vizsgálat: A vastagbél polypjaiból, daganataiból szemmel nem látható, kicsiny mennyiségű vér kerülhet a székletbe, mely tesztekkel kimutatható. Viszonylag olcsó vizsgálat, széles körben hozzáférhető, és a béldaganat miatti halálozást igazoltan csökkenti. Hátránya, hogy a nem vérző daganatok nem ismerhetők fel ezzel a módszerrel. Enzimes béldaganatszűrés (ScheBo Tumor M2-PK Székletteszt): nem vért, hanem a béldaganat által termelt, a daganatra jellemző tumor M2-PK nevű enzimet mutatja ki a székletből. A daganatok hozzávetőlegesen 85%-át mutatja ki, évenként ismételve biztonsága fokozható. Független a székletben lévő vértől, a táplálkozástól, egyszeri mintavétel elegendő. Vastagbéltükrözés (kolonoszkópia): A béltükrözés a legmegbízhatóbb módszer a bél belsejének vizsgálatára. A legkisebb bélpolypok vagy tumorok is nagy biztonsággal felfedezhetőek, adott esetben műtét nélkül a vizsgálat során eltávolíthatóak. Speciális rizikók faktorok A vastagbéldaganat bizonyos körülmények között gyakrabban fordul elő. Ilyen különleges rizikó helyzetek pl. a következők: Szülők, testvérek, vagy gyerekek vastagbéldaganatos megbetegedése. Korábban felfedezett és eltávolított bélpolipok. Krónikus gyulladásos bélbetegségek. Ha valakit a fenti rizikók közül valamelyik érint, akkor érdemes a háziorvosával megbeszélni a megfelelő vizsgálatokat. A gyakorisága és fontossága miatt nagyon fontos foglalkozni a bélrákban megbetegedettek rokonaival. Ha valakinek első fokú rokona (szülő, gyermek, testvér) bélrákban betegedett meg, akkor 10 évvel hamarabb, de legkésőbb 40 éves korban szükséges vastagbéltükrözést végeztetniük, mint amely életkorában a hozzátartozójuk megbetegedett.

Egészségtudatos gondolkodás

A rendszeres szűrővizsgálatokon kívül egészséges életmóddal is csökkenthető a bélrák kialakulásának veszélye. Ide tartozik például:

 • Teljes értékű táplálkozás sok gyümölccsel, zöldséggel, hallal és szárnyasokkal,
 • kevés állati zsiradék és mértékkel fogyasztott vörös húsféleségek
 • Rendszeres széklet.
 • Testsúly normalizálása.
 • Mozgás és sport.
 • Dohányzás és túlzott alkoholfogyasztás kerülése.

A vastagbéldaganat kialakulása azonban pusztán egészséges életmóddal nem akadályozható meg, főleg nem gyógyítható vele, mert a daganatnak soha sincs csak egy oka, hanem mindig különböző tényezők játszanak szerepet a keletkezésében.

A béldaganatszűrő csomag tartalma:

1 db Schebo Quick-Prep széklettartály megcímzett postai boríték használati utasítás, tájékoztató.

Rendeld meg az enzimes Béldaganat tesztet, mellyel kényelmesen tesztelheted egészségi állapotod. Ne várd meg a béldaganat tüneteinek megjelenését, ne feledd a szűrés életet menthet!

A teszt használatát segítő videó az alábbi linken található:

https://www.youtube.com/watch?v=12VQXVSGm8Q&t=57s

GYIK

Gyakran Ismételt Kérdések

Mi a teendő, ha a teszt pozitív?

Pozitív lelet esetében további orvosi vizsgálatok, kolonoszkópia elvégzése ajánlott.

Ha valakinek pozitív az Enzimes béldaganatszűrés lelete, biztos-e hogy daganata van?

Pozitív leletnél 50 év feletti személyek esetében 60 - 70 % valószínűsége van annak, hogy béldaganat, vagy jelentős méretű bélpolip van jelen a vastagbélben. A vastagbélgyulladás és ritkábban egyéb hasi betegségek is adnak pozitív eredményt.

Lehet-e hasmenéses állapotban mintát venni?

Nem lehet, csak szilárd széklet alkalmas a mintavételre.

Mennyi ideig lehetek nyugodt negatív teszt esetén?

A szűrővizsgálatot évente érdemes megismételni, mert a béldaganatok legtöbbször sok év (akár 5-10 év) alatt alakulnak ki. Az Enzimes béldaganatszűrés a daganatok átlagosan 85 %-át jelzi. Minél nagyobb egy daganat, annál könnyebb kimutatni, mert annál több kóros enzimet bocsát ki magából a székletbe.

Kimutatja-e az Enzimes béldaganatszűrés a jóindulatú daganatokat is?

Az 1 cm feletti jóindulatú béldaganatok átlagosan 60 %-át mutatja ki.

Csak a vastagbéldaganatot mutatja ki, vagy egyéb gyomor-bélrendszeri daganatot is kimutat?

A vastag és végbélrákra vonatkozó együttes átlagos érzékenysége a gyártói adatok szerint 85 %. Ezen belül a végbélrákra vonatkozóan az érzékenysége alacsonyabb, az orvosi irodalmi adatok szerint átlagosan 50-60 %-ra tehető. Ennek az az oka, hogy a végbélben a széklet már nagyrészt megszilárdult. A végbél falán lévő daganatból a székletbe belekerülő enzim már nem keveredik el, csak a széklethenger bizonyos részleteiben lesz jelen. A mintavételbe ez nem biztos, hogy belekerül. Ezért javasoljuk azt, hogy a mintavételkor a mintavevő pálcát a széklet 4 különböző helyére kell beszúrni. Ez a probléma a széklet vér vizsgálatán alapuló béldaganat szűrési eljárásnál is fennáll. Az egyéb gyomor bél rendszeri daganatok kimutathatóságára vonatkozóan az a válaszunk, hogy az Enzimes béldaganatszűrés lelete nem csak a béldaganatok, hanem más hasi daganatok fennállásakor is lehet pozitív. Ez azonban nem olyan gyakori, mint a béldaganatok esetében. Ezek szűrésére nem ajánljuk.

Érdemes gyermekeken elvégeztetni az enzimes béldaganat szűrést?

Nem érdemes. Gyermekeket nem kell béldaganat irányába szűrni. Ha panasza van a gyermeknek a gyermekorvos által ajánlott módon kell kivizsgálni.

Keresés