A vitaminhiány tünetei
Zsírban oldódó vitaminok
A-vitamin
Nélkülözhetetlen a retina működéséhez, és a bőr egészségének megőrzéséhez
Az A-vitamin hiányának tünetei lehetnek: farkasvakság, keratomalacia (a szaruhártya kiszárad, hámlik), száraz bőr, a húgyúti fertőzés és a vesekő kialakulásának esélye növekszik, csökkent étvágy, hasmenés, hiányában megnő a légúti fertőzések, légúti hurutok kialakulásának gyakorisága.
A-vitaminban gazdag ételek: máj, vese, hús, hal, tej, vaj, sajt, tojássárgája. Karotinban (az A-vitamin előanyagában) gazdag ételek: sárgarépa, sütőtök, kajszibarack, sárgadinnye, paradicsom, paprika, paraj, sóska, kelkáposzta, petrezselyem.
D-vitamin
Fontos szerepe van az immunrendszer és a csontok egészségének megőrzéséhez
Szervezetünk napsütés hatására képes előállítani, de a téli hónapok alatt, ha nem pótoljuk, hiányt szenvedünk belőle.
A D-vitamin hiányának tünetei lehetnek: angolkór, lágy csontok, csontfájdalom, csontritkulás, gyenge immunrendszer, autoimmun betegségek, depresszió, ekcéma, gyulladások, fáradtság.
D-vitaminban gazdag ételek: halmájolaj, lazac, tojássárgája, tej, tejszín, sajtok
E-vitamin
Kiváló antioxidáns, fontos szerepe van a szabad gyökök elleni védekezésben.
E-vitamin hiányában erőteljesen pusztulhatnak a vörösvértestek, szaporodási zavarok léphetnek fel, neurológiai tünetek léphetnek fel (pl. járászavar, kettős látás, csökkent reflex). Hiánya a bőr szárazságát, a haj fénytelenségét is okozhatja.
E-vitamin források: növényi olajok, gabonacsíra, olajos magvak, sárgaborsó, brokkoli, kelbimbó, spenót, zöld növények.
K-vitamin
Nélkülözhetetlen a véralvadáshoz, segíti a kalcium és kálium felszívódását.
K-vitamin hiányában vérzékenység, véralvadási problémák alakulhatnak ki, például egy orrvérzés is szokatlanul sokáig is eltarthat, de előfordulhat csontképzési zavar is.
K-vitamin források: máj, tojás, zöld növények levelei (spenót, saláta), uborka, kelbimbó, zöldbab, cukkíni, paradicsom.
Vízben oldódó vitaminok
B1-vitamin
Fontos szerepe van a szénhidrát anyagcserében és az idegrendszer működésében
B1-vitamin hiányában: fáradtság, teljesítménycsökkenés, idegesség, koncentrációzavar, idegesség alakulhat ki.
B1-vitamin források: élesztő, napraforgómag, búzacsíra, búzakorpa, teljes kiőrlésű lisztek, lencse, endívia, dió, mogyoró, tökmag, sertéshús.
B2-vitamin
Az aminosavak felépítésében, a zsírsavak lebontásában, a sejtlégzésben, valamint a méregtelenítésben van fontos szerepe.
Hiánya esetén bőr- és nyálkahártya-elváltozások (szájzug, és az ajkak kirepedezése, pikkelyesedése, a bőr foltokban vöröses, hámlóvá válhat, zsíros, faggyús szőrtüszőkkel) jelentkezhetnek.
Természetes forrásai a tej, tejtermékek, tojás, máj, teljes kiőrlésű gabonák, búzacsíra, búzakorpa, sárgaborsó, szárazbab, lencse, brokkoli, spenót, zöldbab, aszalt szilva, mogyoró, gesztenye.
B3-vitamin (Niacin)
Létfontosságú szerepet kap szervezetünk energia-termelésében, a DNS hibáinak kijavításában, az ingerület-átvivő anyagok képzésében. Ezen kívül fontos feladata van emésztőrendszerünk és bőrünk egészségének megőrzésében.
Hiánya kimerültséget, levertséget, bőrproblémákat okozhat. Súlyos hiánybetegségét Pellagrának nevezik; ez azokon a vidékeken fordulhat elő, ahol a táplálkozás legfőképpen a kukoricára épül. (szájnyálkahártya- és bőrgyulladással, hasmenéssel járó betegség, melyhez memóriazavar is társulhat)
Természetes forrásai a máj, vese, sovány húsfélék, tojás, teljes kiőrlésű gabonafélék, hüvelyes zöldségek.
B5-vitamin (Pantoténsav)
Létfontosságú szerepe van a vörösvérsejtek képződésében, a zsírok energiává történő elégetésében (ezért sportolóknak nagyon fontos). Stressz- ellenes vitaminnak is nevezik, mert serkenti a mellékvese hormonjainak termelődését (kortizon), és az agyi működést befolyásoló kémiai anyagok képződését is segíti. Ezzel hozzájárul a stressz-, és depresszió eredményes leküzdéséhez.
Hiányából eredő tünetek: idegrendszeri zavarok, alvászavar, fejbőr-, és hajrendellenességek, bélrendszeri problémák, a végtagok ujjainak zsibbadása, fáradtság, gyengeség.
Természetes forrásai a B5- vitaminnak a hüvelyes zöldfélék, teljes kiőrlésű gabona-készítmények, avokádó, karfiol, tojás-sárgája, máj, húsfélék.
B6-vitamin (Piridoxin)
Nélkülözhetetlen az anyagcsere- folyamatok szabályozásában. Legfontosabb feladata a fehérjék átalakulásában van, de részt vesz az esszenciális zsírsavak anyagcseréjében, az idegrendszer működésében, és fontos szerepet játszik bőrünk egészségében.
Hiánya bőr-és nyálkahártya elváltozásokat, fokozott faggyúmirigy-működést, idegrendszeri panaszokat, vérszegénységet, általános fáradtságot, levertséget okozhat.
Természetes forrásai: máj (belsőségek), hús, tejtermékek, hüvelyes zöldfélék, teljes kiőrlésű gabonafélék, élesztő, tojás sárgája, kelbimbó, banán.
B7-vitamin (Biotin, H-vitamin)
Fontos szerepe van a szénhidrát-, fehérje-, és zsír- anyagcserében, a bőr-, haj-, köröm egészségében, nélkülözhetetlen a nemi hormonok termelődésében. Növeli a sejtek inzulin-érzékenységét, segíti a vércukorszint szabályozását.
Hiánya kimerültséghez, depresszióhoz, izomfájdalmakhoz, hajhulláshoz, szürkés bőrszínhez, zsír-anyagcsere problémához vezethet. Rendszeres alkohol- fogyasztás, és a bélflóra épségét befolyásoló antibiotikumos kezelés biotin hiányhoz vezethet.
Természetes forrásai: máj (belsőségek), tojás sárgája, mandula, barnarizs
B9-vitamin (Folsav)
Jelentős szerepe van a vérképzésben, a sejtosztódásban, illetve a várandósság korai szakaszában az embrió központi- idegrendszerének fejlődésében.
Hiánya vérszegénységhez, a vérsejtek (minden típusa) számának csökkenéséhez vezethet. Várandós kismamáknál a magzat fejlődésének rendellenességét okozhatja. Ezen kívül nyelvgyulladás, és gyomor-bélrendszeri problémák jelentkezhetnek.
Természetes forrásai a máj, paraj, (főzelék- növények), élesztő, paradicsom, szárazbab, búzacsíra, cékla, kelbimbó, karfiol, kelkáposzta, spárga, zöldbab.
B12-vitamin
Nélkülözhetetlen a sejtek növekedéséhez, sejtosztódáshoz, vérképzéshez, és a folsav hasznosulásához. Fontos szerepe van a DNS-, RNS-, illetve az idegrostokat körülvevő ún. mielin-hüvely képződésében is.
Hiánya vészes vérszegénységet okozhat, a vérképző szervek elváltozásával. Felléphetnek még idegrendszeri tünetek, kimerültség, és emésztési problémák. Hiányállapota könnyen kialakulhat vegetáriánus, és vegán táplálkozású embereknél. A B12 ugyanis kizárólag az állati eredetű ételeinkben fordul elő.
Természetes forrásai: máj, hús, tojás, kis mennyiségben a tejtermékek is tartalmazzák.
C-vitamin
Jelentős antioxidáns tulajdonsága révén csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Gátolhatja a vérrög-képződést, segíti az immunrendszert, így az ellenállóbbá válik a különféle kórokozókkal szemben. Részt vesz a kalcium-, és vas felszívódásában, ezzel hozzájárul a fogak, a fogíny, és a csontok egészségéhez. Antioxidáns hatású, így képes megkötni a káros sejtburjánzásért felelőssé tehető szabadgyököket.
Hiánya súlyos esetben skorbutot okozhat. Jellemző a szervezet általános legyengülése, fogékonysága a fertőző betegségekre.
Természetes forrásai: csipkebogyó, citrusfélék, paprika, káposzta, paradicsom, brokkoli.
A vitaminhiány megelőzéséhez egész évben oda kell figyelnünk a megfelelő táplálkozásra és érdemes komplex összetételű táplálék-kiegészítőket is fogyasztanunk.
Így töltsd fel a vitaminkészleteid
- EveryOne multivitamin (27 természetes forrásból származó összetevővel, folyamatos felszívódással)
- B-Complex (komplex készítmény az idegrendszer egészségéért, korszerű összetétel, mely a B-vitamin család összes fontos tagját tartalmazza.)
- C-1000 C-vitamin (folyamatos felszívódással, citrus kivonatból származó C-vitaminnal, csipkebogyóval)
- D3-vitamin (magas hatóanyag tartalommal)