Billenő Navigáció
Kosaram

Több, mint gyanú

Segítség a COVID-19 felderítésében?

A COVID-19 biztos kimutatása valóban egy szakmailag kifinomult és drága eljárás. De, mi lenne, ha létezne egy ennél sokkal olcsóbb módszer, ami jó eséllyel jelzi a fertőzöttség veszélyét? Egy olyan módszer, ami jogosan ébreszt gyanút a vírusfertőzöttség meglétére? Egy olyan módszer, amihez nem kell bonyolult laboratóriumi háttér, hanem otthoni körülmények között is iránymutatást adhat?

A CRP-teszt

Ilyen módszer a már évtizedek óta ismert és használt CRP-teszt. A CRP (C-reactive protein) egy olyan fehérje, amely a szervezetben létrejövő, hirtelen fellépő (akut) gyulladások esetén igen gyorsan elkezd termelődni a májban [1]. Amint a gyulladásos folyamatok elmúlnak a CRP szint gyorsan normalizálódik. Ezek a változások azonban nem csupán egy vírusos megbetegedés, de más, hirtelen fellépő gyulladás esetén is megtörténnek. Tehát nem állíthatjuk, hogy a CRP megemelkedett szintje egyértelműen jelzi a COVID-19 fertőzést. Az viszont bizonyítottnak látszik, hogy emelkedett CRP szint esetén komoly esélye van annak, hogy ezt az emelkedést a COVID-19 vírusfertőzés is okozhatta. Alapos tehát a gyanú, különösen ilyen járványos időkben.

Túlterhelt laborok

Járványügyi szempontból minden országnak szembe kell néznie azzal, hogy a sokasodó (vélt vagy valós) fertőzések miatt a laborok nem bírják a rájuk háruló terhelést. Éppen ezért olyan alternatív módszerek felkutatásába kezdtek, amelyek enyhíthetnek ezen a helyzeten. Az egyik legtekintélyesebb tudományos lap, a Lancet Respiratory Medicine közelmúltban közzétett eredményei [2] azt mutatják, hogy a COVID-19 vírussal fertőzött betegek azonosításában az emelkedett CRP szint jelentős segítséget nyújt.

A CRP-szint jelzi a tüdőkárosodás mértékét

Hasonló eredményre jutott több szerző is, például a Médecine et Maladies Infectieuses idei, júniusi számában [3] a szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy a megnövekedett CRP szint nem csupán jó eséllyel jelzi vírusfertőzöttség meglétet, hanem az emelkedés mértéke egyenes arányban áll a kialakuló tüdőkárosodás mértékével is.

A CRP-teszt könnyen hozzáférhető

Ma már rendelkezésre állnak olyan gyorstesztek, amelyek egy orvosi labor pontosságához közelálló eredményeket képesek adni egyszerű, otthoni körülmények között is. A teszt könnyen és gyorsan elvégezhető a mellékelt leírás követésével. Amennyiben a teszt segítségével azt találjuk, hogy a CRP szintünk a normális fölé emelkedett, feltétlenül keressük fel az orvosunkat. A tesztcsík lefényképezésével felhívhatjuk a háziorvosunk figyelmét a lehetséges fertőzöttség veszélyére. Ha a további vizsgálatok nem támasztanák alá a vírusfertőzés gyanúját, úgy biztosra vehetjük, hogy a szervezetünkben más gyulladásos folyamat zajlik, amire feltétlenül érdemes figyelmet fordítani és kérni a háziorvosunkat az okok feltárására.

 

[1]
                Pepys MB, Hirschfield GM (June 2003). "C-reactive protein: a critical update". The Journal of Clinical Investigation. 111 (12): 1805–12.
[2]
                Jinnong Zhang, Luqian Zhou, Yuqiong Yang, Wei Peng, Wenjing Wang, Xuelin Chen Therapeutic and triage strategies for 2019 novel coronavirus disease in fever clinics. THE LANCET Respiratory Medicine February 13, 2020
[3]
                L Wang C-reactive protein levels in the early stage of COVID-19 Med Mal Infect  2020 Jun;50(4):332-334.


Kapcsolódó termékek