Flavonoidok
A flavonoidok olyan antioxidáns vegyületek, amelyek a legtöbb színes növényben megtalálhatók. Rendkívül változatosak. A növények a saját védelmükre termelik, a radioaktív- és UV sugarak, a szabadgyökök, valamint a különböző kártevők, és kórokozók ellen. Részt vesznek az íz-, és színanyagok kialakításában. Egy növényben mindig többféle flavonoid található, az adott fajra, és növényi részre speciálisan jellemző kombinációban.
Az emberi szervezetben "jótékony tevékenységei" az érhálózat tágítása, a vérrögképződés-, és koleszterin-szint csökkentése, az érelmeszesedés gátlása. Csökkenti a szív-, és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Antioxidáns tulajdonsága révén megköti a káros szabad-gyököket, segíti az immunrendszer hatékony működését. Egyes típusú flavonoidok (pl. kvercetin) csökkentik az asztma, és az allergia tüneteit.
Szent-Györgyi Albert kutatásai során bukkant rá erre a kiváló vegyületre 1936- ban.
Hiánya nehezen határozható meg, mert rengeteg életfolyamatban vesz részt. Mivel leginkább a friss zöldség, és gyümölcs tartalmazza, azoknál alakulhat ki flavonoid-hiány, akik nem fogyasztanak megfelelő mennyiségben ezekből. Szerteágazó jótékony hatása lévén hiányát általános levertség, és a "civilizációs ártalmak" megjelenése jelezheti.
Napi ajánlott mennyisége nincs meghatározva. Túladagolni nem lehet.
Természetes forrásai az erőteljes színű zöldségek és gyümölcsök (pl. brokkoli, sárgarépa, sütőtök, vöröskáposzta, áfonya)
Termékeink közül a BioFlavone-C, és az EveryOne multivitamin tartalmaz flavonoidokat.