Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Flavonoidok

A flavonoidok olyan antioxidáns vegyületek, amelyek a legtöbb színes növényben megtalálhatók. Rendkívül változatosak. A növények a saját védelmükre termelik, a radioaktív- és UV sugarak, a szabadgyökök, valamint a különböző kártevők, és kórokozók ellen. Részt vesznek az íz-, és színanyagok kialakításában. Egy növényben mindig többféle flavonoid található, az adott fajra, és növényi részre speciálisan jellemző kombinációban.

Az emberi szervezetben "jótékony tevékenységei" az érhálózat tágítása, a vérrögképződés-, és koleszterin-szint csökkentése, az érelmeszesedés gátlása. Csökkenti a szív-, és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Antioxidáns tulajdonsága révén megköti a káros szabad-gyököket, segíti az immunrendszer hatékony működését. Egyes típusú flavonoidok (pl. kvercetin) csökkentik az asztma, és az allergia tüneteit.

Szent-Györgyi Albert kutatásai során bukkant rá erre a kiváló vegyületre 1936- ban.

Hiánya nehezen határozható meg, mert rengeteg életfolyamatban vesz részt. Mivel leginkább a friss zöldség, és gyümölcs tartalmazza, azoknál alakulhat ki flavonoid-hiány, akik nem fogyasztanak megfelelő mennyiségben ezekből. Szerteágazó jótékony hatása lévén hiányát általános levertség, és a "civilizációs ártalmak" megjelenése jelezheti.

Napi ajánlott mennyisége nincs meghatározva. Túladagolni nem lehet.

Természetes forrásai az erőteljes színű zöldségek és gyümölcsök (pl. brokkoli, sárgarépa, sütőtök, vöröskáposzta, áfonya)

 

Termékeink közül a BioFlavone-C, és az EveryOne multivitamin tartalmaz flavonoidokat.

Keresés