Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Jód

A pajzsmirigy-hormonok egyik alkotóeleme, valamint fontos szerepe van az anyagcsere szabályozásában, és az idegrendszer működésében is. A radioaktív sugárzás kivédésére is képes lehet, mindezt úgy „teszi”, hogy ha a szervezetben elegendő a jód mennyisége, akkor a radioaktív jódot egyszerűen nem engedi felszívódni. Egy átlagos felnőtt szervezetében kb. 15-20 mg jód található. A táplálékkal bevitt jód kb. 80%-a a pajzsmirigyekben halmozódik fel, aminek hormonja szabályozza az anyagcsere működését.

Napi szükségletünk kb. 0,15 mg.

Hiánytünetei: alacsony jódellátottság strumához vezethet. Várandósoknál magzati rendellenességek jelentkezhetnek, gyermekkorban cretenitást – fejlődési zavar – okozhat. Ezen kívül anyagcsere-lassulás, depresszió is előfordulhat.

Természetes forrásai: legjobb forrása a tengeri halféleségek és algák. A jódozott tengeri só fogyasztása is hasznos lehet, bár az amúgy is túlzott nátrium- fogyasztás mellett inkább a só-mennyiség csökkentése lenne kívánatos étrendünkben. Bizonyos élelmiszerek gátolhatják a jód felszívódását: káposztafélék, földimogyoró, mandula. A nitrát, és a fluorid szintén gátló hatásúak.

Túladagolása a pajzsmirigy túlműködését eredményezheti.

A Vitamin Station termékcsaládból az EveryOne multivitamin és az Alga Complex tartalmaz jódot.

Keresés