Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Kálium

Kálium

Egy átlagos emberi szervezet kb. 150g káliumot tartalmaz, mely szinte teljes egészében a folyadékterekben található (a sejteken belül, a sejtplazmában oldva). Legfontosabb feladata az elektrolit- egyensúly fenntartásában, az izomműködésben –így a szívizom munkájában is-, valamint a sejtek növekedésében van, ezért gyermekeknél különösen nagy hangsúlyt kell helyezni a kálium-bevitelre. Sok enzim-, és hormonfolyamatot szabályoz, így az anyagcserében is kiemelkedő szerepű.

Forrásai: szinte minden alap-élelmiszer tartalmaz káliumot, mégis a növényekben található a megfelelőbb, az optimálisabb kálium-nátrium arány, és a jobb hasznosulás miatt.

Az átlagos bevitel – vegyes táplálkozás mellett- kb. 2-6g, mely fedezi a napi szükségletet, így hiányállapota ritkán alakulhat ki. Hosszú ideig húzódó hányásos-hasmenéses betegségnél, nagy vérvesztés esetén, folyamatos hashajtó-, illetve vízhajtó szedésénél azonban a kálium is kiürül. A magas nátrium-bevitel (só-dús táplálkozás), illetve a nagy mennyiségű alkohol rendszeres fogyasztása gátolhatja a kálium felszívódását.

Hiánytünetei lehetnek a szívműködés zavarai, izomgyengeség, veseműködési problémák.

Túladagolni igen extrém esetben tudjuk, napi kb. 15-20g tartós szedésével, ez fokozza a magnézium távozását a szervezetből, és általános mérgezési tünetek tapasztalhatók.

A Vitamin Station termékcsaládból az EveyOne multivitamin tartalmaz káliumot.

Keresés