Billenő Navigáció
Kosaram

Elhízás: a bélbaktériumok is okozhatják!

Jó bélbaktériumokkal a túlsúly ellen!

A bélrendszerben élő baktériumok nemcsak az immunrendszer egészségéért, de úgy tűnik, hogy a testsúlyért is felelősek, ez derült ki több, amerikai kutatásból. Az egészséges bélflóra kialakításával, visszaállításával, és magas rosttartalmú élelmiszerek fogyasztásával nagyobb esélyünk lesz megszabadulni a felesleges kilóktól.

Emésztőrendszerünkben  a testsúlyunk mintegy 10%-át kitevő mikroflóra, bélbaktérium él. Fontos szerepük van testünk működésében. Összetételük olyan, mint az ujjlenyomatunk, minden ember esetében más és más. Életünk folyamán pedig folyamatosan változik az összetételük. Az egészséges és egyensúlyban lévő bélbaktériumok biztosítják a megfelelő emésztést.

Mi a bélbaktériumok szerepe?

A baktériumflóra fő funkciója a kórokozókkal szembeni védelem, valamint az immunrendszer állandó segítése.

Mi történik, ha felborul az egyensúly?

Ha mikroflóránk egyensúlya felborul, a káros baktériumok, gombák, paraziták száma is megnő, ezért könnyebben alakulnak ki nem kívánt fertőzések, gyulladások… és túlsúly.

Az elhízás és a bélbaktérium-összetétel között több tudományos kutatás talált összefüggést. A túlsúlyos emberek bélrendszerében más baktériumok találhatók, mint a soványabb társaikban. Az ő baktériumaik több energiát fogyasztanak, ami gazdáikat is arra ösztönözheti, hogy többet egyenek, jobban kívánják a cukros élelmiszereket.

A Washington Orvosi Egyetem tudósai ikerpárok (egy vékony, egy túlsúlyos) beléből vettek mintákat és a baktériumokat teljesen steril környezetben felnevelt egerekbe ültették, akik nem rendelkeztek saját baktérium-kultúrával. A túlsúlyosabb ikrek bélbaktériumaival élő egerek idővel sokkal kövérebbek lettek és sokkal több zsírt raktároztak el, mint a vékony ikrek bélbaktériumaival kezelt egerek – és ebben nem csak az elfogyasztott étel mennyisége játszott szerepet.

A kutatók ezután az összes egeret egy ketrecbe zárták. Az ürüléket is evő állatok táplálkozása során a vékony egér bélbaktériumai eljutottak az elhízott rágcsáló bélrendszerébe is, aki ettől fokozatosan fogyni kezdett. De a túlsúlyos egér bélbaktériumai nem módosították a vékony egér testsúlyát. Hozzátartozik azonban az igazsághoz az is, hogy csak akkor fogytak a kövérebb egerek, ha magas rost- és alacsony zsírtartalmú élelmeket fogyasztottak.

Mindezek alapján elmondható, hogy a bélbaktériumok hatással vannak a túlsúly kialakulására, de a megfelelő étrenddel kombinálva a fogyásban is segíthetnek.

Épp ezért fontos az egészséges bélflóra kialakítása, helyreállítása.

Hogyan alakítsuk ki az egészséges bélflórát?

A károsító tényezők (például nem megfelelő étkezés), a bélnyálkahártya irritációjának és gyulladásának megszüntetésével, a káros anyagok eltávolításával és az elpusztult bélflóra pótlásával.

Jó Emésztés CsomagMéregtelenítéshez kiváló az Enterosgél, ami ahogy végighalad a gyomor- bél traktusodon felveszi a mérgező anyagok és kártékony baktériumok sokaságát, miközben a hasznos baktériumokat nem vonzza magához.  Normalizálja az emésztésed, segít megszabadulni a felesleges víztől és regenerálja a bél nyálkahártyáját, így hozzájárul a tápanyagok gyorsabb felszívódásához. A méregtelenítés után érdemes helyreállítani a bélflórád egészséges összetételét a pre- és probiotikumot is tartalmazó ProbFlorával.

Vedd fel a harcot a túlsúly ellen a Jó emésztés csomaggal, amiben együtt kedvezőbb áron kapod meg az Enterosgélt és a ProbFlorát!Kapcsolódó termékek