Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

B7-vitamin

B7-vitamin

A B7-vitaminnal Biotin, vagy H-vitamin néven találkozhatunk. Vízben oldódik. Fontos szerepe van a szénhidrát-, fehérje-, és zsír-anyagcserében, a bőr-, haj-, köröm egészségében, nélkülözhetetlen a nemi hormonok termelődésében.

Növeli a sejtek inzulin-érzékenységét, segíti a vércukorszint szabályozását, ezért a cukorbetegeknek jelentős segítséget adhat. Az egészséges bélflóra is előállítja a szükséges mennyiség egy részét.

Hiánya kimerültséghez, depresszióhoz, izomfájdalmakhoz, hajhulláshoz, szürkés bőrszínhez, zsír-anyagcsere problémához vezethet. Rendszeres alkohol-fogyasztás, és a bélflóra épségét befolyásoló antibiotikumos kezelés biotin-hiányhoz vezethet.

Napi ajánlott mennyiségét nehéz meghatározni, mivel a bélflóra is előállítja, de 10-100 mcg megfelelő lehet, és nem okoz problémát. Sportolóknak nagyobb mennyiség ajánlott. Túladagolásából előforduló mellékhatás nem ismert.

Természetes forrásai: máj (belsőségek), tojás sárgája, tejtermékek, olajos magvak. A teljes kiőrlésű gabonák is tartalmazzák, ám az ezekben található ún. kötött formájú biotin nehezen hasznosul. Felszívódási vesztesége kb. 50%. A tojás fehérjében található avidin gátolja a sárgájában lévő biotin felszívódását. Ezt hőkezeléssel (pl. főzéssel) megszüntethetjük, mert ekkor az avidin kicsapódik, elveszítve ezzel a gátló hatást.

Termékeink közül a B-Complex és az EveryOne multivitamin tartalmaz B7-vitamint.

Keresés