F-vitamin
Két fő csoportjuk az omega-3 és az omega-6 zsírsavak. Fontos szerepet töltenek be a telített-zsírok "elégetésében", a belső-elválasztású mirigyek működésében, jelentős antioxidáns hatású. A telítetlen zsírsavak bevitele biztosítja a sejtmembránok megfelelő rugalmasságát, csökkenti a koleszterin lerakódását az érfalakban - ezáltal segítheti a szív-keringési betegségek megelőzését.
Hiánya különböző bőrbetegségekben jelentkezhet.
Napi ajánlott mennyiségére javasolják, hogy a felvett kalóriamennyiség minimum 1%-a telítetlen zsírsavakból kerüljön ki. Az F-vitamin napi szükséglete normális életvitel mellett 12-24 mg, alkoholfogyasztás esetén ennél magasabb. Felszívódásához szükséges cink, magnézium és B6-vitamin is. Ha nagyon sok szénhidrátot fogyasztunk, a szükséglet valamivel növekedhet. Túladagolása nem ismert.
Természetes forrásai: hidegen sajtolt növényi olajok (len-, napraforgó-, szója-), olajos magvak (pl.: mogyoró, dió, mandula), valamint az avokádó. Állati eredetű telítetlen zsírsavak találhatók a tengeri halakban.