Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Védőpajzsod, a bőröd

Tudtad, hogy nem csak beszéd útján, de a bőrödön keresztül is kommunikációt folytatsz?

A külvilággal való kapcsolatunk megmutatkozik bőrünk állapotán. Érzéseink hatására gyorsan változik a színe. Zavarunkban elpirulunk, rossz hír hallatán elsápadunk.
Emberi kapcsolataink, társadalmi helyzetünk és önmagunkról alkotott képünk azonban hosszabb távon is nyomot hagyhat rajta. A különböző bőrbetegségek lelki problémáinkra engednek következtetni. Hárításaink, feldolgozatlan sérelmeink ekcémaként, önbizalomhiányunk pattanások formájában jelezhetnek. Az egészséges, tiszta bőr kiegyensúlyozott személyiségre utal.

A bőröd, mint multifunkcionális napelem. Hogy mit jelent ez?

Bőröd 1 négyzetcentimétere 10 ezer pigment sejtnek, 155 idegvégződésnek és 100 verejtékmirigynek ad otthont. Teljes felülete testsúlyod kb. 14%-át teszi ki, ami nagyjából megegyezik csontrendszered tömegével. Pajzsod, hőfokszabályozó rendszered, napelemed, érzékszerved és kommunikációs eszközöd. Rengeteg funkcióját tekintve megérdemli tehát az odafigyelést, külső-belső ápolást. Bőrünk állapotának javulása nagyban hozzájárulhat lelki problémáink megoldásához is. Szép, tiszta arcbőrrel megjelenésünk is magabiztosabb.

Jó hír, hogy bőröd 28 naponként megújítja magát! Ez azt is jelenti, hogy egy-egy szépségápolási kúra alkalmazása során ne másnap, inkább kb. 1 hónap múlva várd és lásd a csodát! Vagyis legyél türelmes, és az eredmény nem marad el!

Fontos tudnod, hogy a kisgyerekek finom bőre ötször vékonyabb a felnőttekénél, így sokkal könnyebben szívja fel az anyagokat. Ezért fontos meggondolni, hogy mit kenünk rá.

Mire van szüksége bőrödnek az egészséges működéshez?

A-vitamin és a karotinoidok: az A-vitamin szerepe a bőrszövet épségének fenntartásában már-már evidenciaként kezelhető. Antioxidáns hatású elővitaminja a béta-karotin és annak családtagjai, az egyéb karotinoidok pedig védik a sejteket pl. a napsugárzás károsító hatásával szemben, segítik a bőr egészséges barnulását. A-vitaminban gazdagok a belsőségek (pl. a máj), a tojássárgája, a tengeri halak, a tej és a tejtermékek. A karotinoidokra pedig az élénksárga, piros és zöld színű zöldségekben, gyümölcsökben találhatunk rá.

C-vitamin: részt vesz a bőr rugalmasságát biztosító kollagén képzésében, regenerációjában. Hiányában a bőr kollagént termelő sejtjei, az ún. fibroblastok sérülnek, a bőr pedig vízhiányos, megereszkedett és sérülékenyebb lesz. C-vitaminban gazdagok többek között a salátazöldségek és a friss gyümölcsök.

E-vitamin: értékes antioxidáns hatású zsírban oldódó vitamin, amely segít rugalmasan tartani a bőrt és megelőzni a hajhullást. Mivel zsírban oldódó tápanyagról van szó az étrend zsírtartalma nagymértékben meghatározza annak bevitelét, és felszívódását. A zsírban túlságosan szegény étrendek (pl. helytelen fogyókúra) E-vitaminhiányos állapot kialakulását is eredményezhetik. Kitűnő E-vitaminforrások a gabonacsírák (pl. búzacsíra), a növényi olajok és a zöld növények.

Cink: antioxidáns hatása révén védi a bőrt és segíti annak regenerálódását. Emellett normalizálja a bőr faggyútermelését, mattá teszi az arcbőrt. Cink hiányában nehezebben gyógyulnak a sebek, tompul az ízérzékelés és csökken az étvágy. Cinkhiányos állapot kialakulásához vezethet például a fogamzásgátlók tartós szedése, valamint a hosszadalmas egyoldalú táplálkozás, a vegán étrend. Értékes cinkforrásként említhetők a húsok, a máj, a tojás és a hüvelyesek. Érdekesség, hogy az állati eredetű élelmiszerekből jobb a cink felszívódása.

Kálium: a nátriummal együttműködve tartja fenn a bőr víztartalmának egyensúlyát. Ezt a hatást még a legjobb minőségű hidratáló krémek sem képesek helyettesíteni. A víz hiánya a bőr szárazságát, valamint puhaságának és rugalmasságának elvesztését eredményezi. A kálium szinte minden élelmiszerben megtalálható, legjobb forrásai mégis a zöldségfélék, a gyümölcsök, a hüvelyesek és a gabonafélék.

Réz: a bőr öregedését késleltető hatását antioxidáns (természetes sejtvédő) tulajdonságának köszönheti. Emellett szerepet tulajdonítanak neki a bőrszövet alkotóelemeinek (kollagén illetve elasztin) felépítésében és a bőr/haj színét adó anyag, az ún. melatonin szintézisében is. Kiváló rézforrás a máj, a hüvelyesek és a gabonafélék. 

Változatos étrend mellett is szükség lehet vitaminpótlásra nem csak a bőr, de a teljes szervezet egészségének megőrzéséhez.

 

Keresés