Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ár:
8.650 Ft
Menny.:db
Elérhetőség: Raktáron

Tojás allergia kimutatására alkalmas otthon végezhető specifikus IgE gyorsteszt

A tojásfehérje az egyik leggyakoribb ételallergiát kiváltó ok. Ez az egyszerűen használható és gyors teszt laboratóriumi pontossággal határozza meg a tojásfehérje ellen termelt IgE allergia antitestek szintjét a vérben.

A gyorsteszt előnyei:

 • egyszerű, gyors használat, eredmény 30 perc alatt
 • otthon kényelmesen elvégezhető, mégis laboratóriumi pontosságú
 • gyermekeken is elvégezhető, korhatár nélkül
 • nem szükséges az allergiás tünet megléte a teszt elvégzésekor.
 • egészsépénztárban elszámolható termék

Minél előbb derül fény egy esetleges tojásallergiára, annál hamarabb megkezdhető a gyógykezelés és a kellemetlen tünetek is annál hamarabb fognak megszűnni!

Leírás

A Tojásallergia teszt működési elve

Az Imutest tojásallergia teszt egyszerű, biztonságos és pontos módja a vérben lévő összes Immunoglobulin E (IgE) allergia antitestek magas szintjének kimutatására. A magas IgE szint az allergiára való fokozott hajlamra utal.

A teszt csak minimális vérmintát igényel, amelynek levétele higiénikus és minimális kellemetlenséggel járó folyamat.

A teszt az év bármely szakaszában használható. Nem szükséges az allergiás tünet megléte a teszt elvégzésekor. Gyógyszerszedés szüneteltetése nem indokolt a teszt használatakor.

A gyorsteszt előnyei:

 • egyszerű, gyors használat,
 • 4 egyszerű lépés a pontos eredményért 30 perc alatt
 • otthon kényelmesen, egyszerűen és gyorsan elvégezhető egy csepp vérből
 • laboratóriumi pontosságú
 • gyermekeken is elvégezhető (korhatár nélkül)
 • A teszt az év bármely szakaszában használható.
 • egészsépénztárban elszámolható termék

Mik lehetnek az allergia tünetei?

 • viszkető orr, orrdugulás, orrfolyás,
 • viszkető, fájó, piros, könnyes szemek
 • tüsszentés,
 • fejfájás
 • száraz, fájó, viszkető torok, köhögés, nyelési vagy beszéd nehézségek
 • köhögés, asztmás légzés
 • hasi fájdalmak, görcsök, puffadás, hasmenés, hányás
 • ekcéma, viszkető bőr, bőrpír, kiütések

Kiknek ajánljuk a Tojásallergia gyorstesztet?

 • azoknak, akik a fenti tüneteket észlelik magukon,
 • akiknek visszatérő panaszaik vannak, és szeretnék megtudni, hogy allergia, vagy valamilyen fertőzés áll a háttérben,
 • akiknél bizonyos élelmiszerek elfogyasztása után ödéma, duzzanat alakul ki,
 • abban az esetben is érdemes ellenőrizni az IgE szintet, ha a családban előfordult már allergiás megbetegedés, mivel az allergiára való hajlam örökölhető

Általános tudnivalók az allergiáról

Az immunrendszer egyik legfőbb feladata, hogy szervezetünket megvédje a nem kívánt betolakodóktól, mint például a fertőzést és betegséget okozó baktériumoktól és vírusoktól. Az allergiás megbetegedésben szenvedő személyeknél az immunrendszer az ártalmatlan anyagokat (allergének) is betolakodóknak ismeri fel. Annak érdekében, hogy a szervezet megvédje magát, specifikus antitesteket (IgE) termel ellenük, melyek hatására más immunsejtekből allergiás tüneteket kiváltó anyagok szabadulnak fel. Ezek együttesen okozzák az allergiás tüneteket.

Az allergia, mint népbetegség egyre elterjedtebb a világon. Becslések szerint a világon minden harmadik embert érint élete folyamán, Magyarországon pedig minden évben 2 millió ember (a népesség 20 %-a) érdeklődik az allergiás megbetegedésekre irányuló kezelések iránt.

Amennyiben az IgE szintje meghaladja az átlagértéket, konzultáljon orvosával, aki specifikus, az allergén anyagokat pontosan meghatározó vizsgálatokat rendelhet el, ami a későbbiekben személyre szabott kezelést tesz lehetővé.

Az Allergia teszt a vérben található IgE szintjét méri, ezáltal alkalmas az allergiás túlérzékenység kimutatására.

Az teszt tartalma:

 • az ujjbegyszúró lándzsa
 • a kapillárist,
 • a reagenst tartalmazó zacskót,
 • valamint a tesztegységet tartalmazó alumínium tasakot
 • használati utasítást

A teszt használata

A vérminta gyűjtése

A teszt elvégzéséhez csak egy kis vércseppre van szüksége, aminek a levétele egyszerű folyamat és csak egy enyhén kellemetlen. NE használjuk az ujjbegyszúró lándzsát, ha arról a kék kupak (jelölése ÜÞ) hiányzik.

A szabad kéz hüvelykujjával óvatosan végezzünk az ujjbegy felé haladó nyomó mozdulatokat azon az ujjon, ahonnan a mintavétel történik (a középső vagy a gyűrűs ujj a legjobb).

Csavarjuk és tépjük le a kék kupakot az ujjbegyszúró lándzsáról, hogy szabaddá váljon az eszköz fehér, rugós feje. Az ujjbegyszúró lándzsák a kupak levételét követően az ujjbegyre nyomás útján aktiválódnak. A hüvelykujj és mutatóujj segítségével fogjuk meg a lándzsát a két oldalánál fogva és végezzünk egy határozott nyomó mozdulatot az ujjunkra addig, amíg egy kattanást nem hallunk. Az egyszer használatos tű, szúrás után azonnal visszaugrik a helyére és többször nem használható. Egy száraz törlőkendővel töröljük le az első vércseppet. Nagyon fontos, hogy a lándzsát határozottan nyomjuk az ujjbegyvég irányába, különben nem tud helyes szúrást végezni.

A szükséges vérmennyiség összegyűjtése

A megszúrt ujjat még felfelé tartva, folytassuk a szabad kéz hüvelykujja segítségével az ujjbegy felé történő gyengéd masszírozást egy nagy vércsepp megjelenéséig. A megszúrt ujjat még mindig felfelé tartva, érintsük a vízszintesen tartott kapillárist a vércsepphez, hogy az felszívja a szükséges mennyiségű vért. Addig folytassuk a kapillárisba a minta gyűjtését, amíg a vér eléri a vonalat. A kapilláris reakció hatására a kapilláris a jelzésig automatikusan feltöltődik vérrel.

FIGYELMEZTETÉS: A kapilláris vérrel való feltöltődése automatikus: Soha ne nyomjuk össze a ballont a mintavétel alatt. Túl sok vagy túl kevés vérmennyiség használatával téves eredményeket kaphatunk.

A vérminta becseppentése a teszt egységbe

A vérminta kiengedéséhez érintsük a kapilláris hegyét a teszt egységen található kisebb lyukba, majd a ballon összenyomásával nyomjuk a vért a lyuk aljába. Ha a vér nem jön ki, tartsuk a kapillárist a lyukra merőlegesen, majd a kapilláris mindkét oldalán lévő fekete jelzésnél fogva nyomjuk össze a ballont. Várjunk megközelítőleg 1 percet, amíg a vérminta felszívódik, majd dobjuk ki a kapillárist.

Reagens hozzáadása

Óvatosan csavarjuk le a reagenst tartalmazó fiola kupakját, majd öntsük annak tartalmát a nagyobb lyukba. Ezután várjunk pontosan 10 percet. Ne mozgassuk vagy emeljük fel a teszt egységet, miután hozzáadtuk a reagenst! Ha a reagenst tartalmazó fiola nem teljesen van feltöltve halványkék folyadékkal, keressük fel a termék helyi forgalmazóját.

A csúszka kihúzása

Csak a pontosan 10 perces várakozás után emeljük fel a teszt egységet vízszintesen tartva, és húzzuk ki a kék csúszkát, amíg érzezzük, hogy az bekattant a helyére. Ekkor a teszt működésére utaló jelzés kékről fehér színre változik. Tegyük le a teszt egységet egy vízszintes felületre és hagyjuk azt zavartalanul állni. Várjunk, további 20 percet mielőtt leolvassuk az eredményt.

Eredmények értékelése

Kontroll vonal

A „négyzet” jelzés mellett megjelenő halvány rózsaszín csík az összehasonlítást szolgálja.

A „kör” jelzés mellett nem szabad csíkot látnunk.

Teszt eredmények

Pozitív

Ha a „háromszög” jelzés mellett megjelenő rózsaszín vagy piros csíkok intenzíven sötétebbek, mint a kontroll „négyzet” vonal mellett megjelenők, a normálisnál magasabb az allergia-antitestek szintje a vérben.

Egyes esetekben a kék csúszka kihúzása után már 5 perccel pozitivitás figyelhető meg, ami nagyon magas antitest szintre utal. Fontos, hogy ettől függetlenül várjuk meg a 20 percet és csak ekkor olvassuk le az eredményt. 

Amennyiben az IgE szintje meghaladja az átlagértéket, konzultáljunk orvosunkkal, aki specifikus, az allergén anyagokat pontosan meghatározó vizsgálatokat rendelhet el, ami a későbbiekben személyre szabott kezelést tesz lehetővé.

Negatív

Ha a csík színe hasonló vagy halványabb, mint a kontroll csík, akkor az allergia antitestek szintje normális. (Ha csík egyáltalán nem jelenik meg, az antitestek szintje nagyon alacsony, amely azt valószínűsíti, hogy nem szenvedünk allergiától).

20 perc elmúltával a teszt eredménye már nem változik. Az eredmények értelmezésében további segítséget nyújt a teszt leírás információs része. A pozitív eredmények megerősítéséhez elengedhetetlen a jelenlegi vagy korábbi tünetek megléte.

Minél előbb derül fény egy esetleges tojásallergiára, annál hamarabb megkezdhető a gyógykezelés és a kellemetlen tünetek is annál hamarabb fognak megszűnni!

GYIK

Gyakran Ismételt Kérdések

1. A teszt gyermekeken is elvégezhető?
A teszt alkalmas gyermekek/felnőttek (bármely korban) szűrésére. 16 éves kor alatti gyermek vizsgálata szülő által végzendő.

2. Az eredmény értékelésénél a halványan megjelenő csík hogyan értelmezendő?
Természetesen fénynél nézve a halványan megjelenő csík is emelkedett IgE szintet jelent.

3. Anti-hisztamin tartalmú gyógyszer szedése befolyásolja az allergiateszt értékelhetőségét?
A gyorstesztek a vérben lévő IgE specifikus antitestek szintje alapján határozzák meg az eredményt, amelyre ezek a gyógyszerek nincsenek hatással.

4. A teszt elvégzése helyettesíti az orvosi konzultációt?
A teszt elvégzése elővizsgálatra alkalmas. Pozitív eredmény esetén, forduljunk orvoshoz!

5. A vérminta becseppentése esetén probléma-e a buborékok megjelenése?
Igen, a vérminta becseppentésekor ügyeljünk a buborék mentességre, ugyanis ez befolyásolhatja a mérési eredményeket.

6. A teszt futása alatt megmozdíthatom a tesztkazettát? 
Ne mozdítsuk el, vagy emeljük fel a tesztkazettát addig, amíg nem telt le a termékleírásban feltüntetett időtartam.

7. Egyetlen ujjbegyszúrásból több teszt is elvégezhető?
Egy ujjbegyszúrásból több allergiateszt is elvégezhető, ügyelve a megfelelő vérmennyiségek becseppentésére.

8. Mennyire fontos az inkubációs idők betartása?
Mindig ragaszkodjunk a használati leírás 4. pontjában feltüntetett inkubációs időkhöz. 

9. Mire kell ügyelnem a vérminta becseppentésekor?
A vérminta becseppentésekor nagyon fontos, hogy a minta teljes tartalmát a lyuk aljába nyomjuk ki és ne a lyuk falára.

 

Figyelmeztetések:

 • Ez a teszt külsőleg használatos in vitro diagnosztikai eszköznek minősül.
 • CE számmal rendelkezik: CE0344
 • Ne nyeljük le egyik alkotórészét sem!
 • A teszt használata előtt figyelmesen olvassuk el a használati utasítást! A teszt csak akkor ad megbízható eredményt, ha a használata során valamennyi utasítást betartották. Szigorúan kövessük a megadott vér és puffer oldat mennyiségeket, csakúgy, mint a leolvasási időket.
 • A teszt +4 C° és +25 C° között tárolandó.
 • Semmiképpen ne fagyasszuk le!
 • Ne használjuk a terméket, ha a csomagoláson jelzett szavatossági idő lejárt, vagy ha a belső védőcsomagolás megsérült.
 • A teszt csak egyszeri meghatározásra alkalmas, többször ne használjuk fel!
 • Gyermekek elől elzárva tartandó!
 • Használat után a teszt valamennyi tartozéka eldobható a háztartási hulladékok közé.
 • A gyorsteszt orvostechnikai eszköz, mely EP számlára is elszámolható. Kockázatokról olvassuk el a használati útmutatót, vagy kérdezzük meg kezelőorvosunkat!

Keresés