Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Youtube videók

Ár:
5.990 Ft
Menny.:db
Elérhetőség: Nincs készleten

Torokgyulladás esetén

A legtöbb torokfertőzést vírus okozza, ilyenkor az antibiotikum használata nem szükséges. Bakteriális torokgyulladás esetén azonban a gyógyszeres kezelés indokolt lehet.

 • A Streptococcus A gyorsteszt segítségével rövid időn belül megállapítható, hogy a torokfertőzést A-strep baktérium (ami a skarlátért is felelős) vagy más kórokozó (általában vírus) okozza. Így az antibiotikum kezelés időben elkezdhető ill. elkerülhető.
 • Otthon elvégezhető gyorsteszt torokváladékból torokfertőzés esetén.

Torokgyulladás esetén győződj meg a kórokozó fajtájáról, hogy megtudd szükséges-e az antibiotikum!

Leírás

Streptococcus A gyorsteszt

Önellenőrzésre szolgáló gyorsteszt az A csoportú béta hemolizáló Streptococcus baktérium kimutatására torokfertőzés esetén.

ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK

Az A csoportú béta hemolizáló Streptococcus (más néven: Streptococcus pyogenes) az akut torokgyulladás leggyakoribb bakteriális oka, amely olyan bőrfertőzésekért is felelős, mint például az ótvar (impetigo) és az orbánc (erysipelas). A legtöbb torokgyulladást vírusfertőzés okozza, amely magától, antibiotikum kezelés nélkül is rendeződik, ezért az ilyen kezelés felesleges lenne. Bár az A-strep torokfertőzések esetenként néhány napon belül terápia nélkül gyógyulnak, az orvosok a másodlagos, néha súlyos szövődmények (pl. reumás láz vagy akut glomerulonephritis) megelőzése érdekében antibiotikumot írnak fel.

A Streptococcus A gyorsteszt egy speciális immunológiai teszt, amely a torokfertőzést okozó A csoportú béta hemolizáló Streptococcus baktérium kimutatására alkalmas. Segítségével rövid időn belül megállapítható, hogy a torokfertőzést A-strep baktérium (ami a skarlátért is felelős) vagy más kórokozó okozza.

ISMERTETŐ

A doboz a teszt elvégzéséhez szükséges eszközöket tartalmazza. Ne egyél, ne igyál vagy ne dohányozz a termék használata közben. A használat után moss alaposan kezet.

MIT TARTALMAZ A DOBOZ?

A védőtasakot csak akkor nyisd fel, ha mindent előkészítettél a teszt elvégzéséhez! A páraelszívó párnát ártalmatlanítani kell.
- 1 db steril mintavételi pálca
- 1 db steril nyelvleszorító fa spatula
- 1 db 1-es extrakciós oldatot tartalmazó üveg (kék kupak): 1 ml (Lenyelve ártalmas)
- 1 db 2-es extrakciós oldatot tartalmazó üveg (zöld kupak): 1 ml
- 1 db üres műanyag kémcső
- 1 db kémcsőtartó szivacs
- 1 db használati utasítás

HASZNÁLATI UTASÍTÁS

- A teszt elvégzése mindig megfelelő előkészítéssel kezdődik

1. Helyezd a doboz tartalmát egy tiszta, száraz, lapos felületre (pl. asztal). Kövesd az alábbi lépéseket:
2. Alaposan moss kezet szappannal és meleg vízzel.
3. Helyezd a műanyag kémcsövet a kémcsőtartó szivacson kialakított nyílások egyikébe

- Mintavétel a mintavételi pálca segítségével

4. Vegyél mintát a torokból a dobozban található mintavételi pálca és nyelvleszorító spatula segítségével:
a) Nyisd ki a nyelvleszorítót tartalmazó csomagolást, vedd ki és helyezd magad mellé.
b) Nyisd ki a mintavételi pálca csomagolását, és vedd ki a műanyag fogantyúnál fogva. Ne érj kézzel a nedvszívó vattával ellátott végéhez.
c) Állj egy tükör elé, hajtsd hátra a fejed, majd nyisd minél nagyobbra a szád.
d) Tartsd a nyelvleszorító spatulát az egyik kezedben, nyomd le a nyelved, majd a másik kezedben tartott mintavételi pálca puha vattás végével dörzsöld végig a torkod hátsó részét, a mandulák körül és a kivörösödött, fájdalmas területeket (nyelvcsap, lágy szájpadlás). Természetesen mást is megkérhetsz, hogy segítsen a mintavételben.

- Az eljárás

A mintavétel után helyezd a mintavételi pálca nedvszívó vattával ellátott végét a kémcsőtartó szivacsba helyezett műanyag kémcsőbe
6. Előbb nyisd ki a kék kupakkal ellátott fiolát (csak a kék színű részét csavard ki a kupaknak, a fehér színű részét hagyd szorosan lezárva), amely az 1 es extrakciós oldatot tartalmazza, adagolj 6 cseppet a csőbe, majd zárd le a fiolát
7. Ezt követően nyisd ki a zöld kupakkal ellátott fiolát (csak a zöld színű részét csavard ki a kupaknak, a fehér színű részét hagyd szorosan lezárva), amely a 2 es extrakciós oldatot tartalmazza, adagolj 6 cseppet a csőbe, majd zárd le a fiolát
8. A mintavételi pálcát a műanyag fogantyúnál fogva tartsd, majd a cső falához nyomva többször (kb. tízszer) forgasd meg, hogy összekeverd az oldatot. Hagyd a a puha vattás végét a csőben legalább 2, de legfeljebb 5 percig
9. Az öt perc letelte után vedd ki a kémcsövet a szivacs tartóból (a mintavételi pálcát és az oldatot a csőben kell hagyni), és a műanyag kémcső összenyomásával szorítsd ki az oldatot a mintavételi pálca vattával ellátott végéből (miközben a mintavételi pálcát lassan kihúzod a kémcsőből). Dobd a mintavételi pálcát a megfelelő hulladéktartályba, majd tedd a kivonatokat tartalmazó kémcsövet a szivacs egyik nyílásába.
10. Nyisd ki az alumínium védőtasakot, a csíkot a kék végénél fogd meg, majd helyezd a kivonatokat tartalmazó kémcsőbe. Hagyd a csőben 5 -10 percig, amíg a reakciók lezajlanak
11. 5 -10 perc elteltével olvasd le az eredményt. Ne értékeld a tesztet 10 perc eltelte után.

AZ EREDMÉNY KIÉRTÉKELÉSE

1. Pozitív eredmény:

Két (2) piros/vörös csík jelenik meg a tesztcsíkon. A csíkok színerőssége eltérő lehet. Az eredmény pozitív és azt jelenti, hogy a torokminta A-strep baktériumokat tartalmaz. Ebben az esetben keresd fel orvosod

2. Negatív eredmény:

Csak egy (1) vörös csík (kontrollcsík) jelenik meg a tesztcsík kék színű vége mellett. Az eredmény negatív, és azt jelenti, hogy a torokminta nem tartalmaz A-strep baktériumokat vagy azok mennyisége még nem elég magas a kimutatáshoz.

3. Érvénytelen eredmény:

Ha egyetlen elszíneződött csík sem látható a tesztcsík kék színű vége mellett (kontrollcsík), az eredmény érvénytelen. Ebben az esetben a tesztet egy új gyorsteszttel és új torokmintával meg kell ismételni.

GYIK

1. Hogyan működik a Streptococcus A gyorsteszt?

A torokfertőzést többek között az A-csoportú béta hemolizáló Streptococcus baktérium okozhatja. Az antibiotikum kezelés alkalmazása előtt igazolni kell a kórokozók jelenlétét. A torokmintákra kidolgozott speciális extrakciós eljárás lehetővé teszi az A-csoportú Streptococcus marker (LPS antigén) izolálását és pontosabb kimutatását a specifikus anti-LPS antigén antitestek segítségével.

2. Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

A Streptococcus A gyorstesztet abban az esetben kell elvégezni, ha a streptococcus okozta torokfertőzésre utaló tüneteink vannak (pl. vörös/duzzadt torok vagy mandulák, izomfájdalom, fejfájás, hányinger, hányás vagy levertség).

3. Lehet-e téves az eredmény?

A kimutatott eredmények megbízhatóak, amennyiben a használati utasítás valamennyi pontját pontosan betartották. Mindemellett téves eredményt kaphat, ha a Streptococcus A gyorstesztet használat előtt nedvesség érte illetve, ha a torokminta levétele és előkészítése helytelen volt.

4.Hogyan értékelendő a teszt eredménye, ha a csíkok színe, illetve színerőssége eltérő?

A csík színerőssége nem befolyásolja a teszt kiértékelését. A csíkoknak csupán tisztán láthatóaknak és homogénnek kell lenniük. Amennyiben mindkét csík – akár csak halványan is – látható, a tesztet pozitívnak kell értékelni.

5. Mit jelez a tesztcsík kék vége közelében megjelenő kontrollcsík?

Ez a csík csak a gyorsteszt helyes működését mutatja.

6. Ha 10 perc elteltével olvasom le a tesztet, még értékelhető az eredmény?

Az eredmény 5 -10 percet követően olvasandó le. Az eredmény legfeljebb 20 percig megbízható.

7. Mi a teendőm, ha a teszt pozitív?

Amennyiben az eredmény pozitív, az azt jelenti, hogy a torokmintában A-csoportú Streptococcus baktérium volt jelen. Ebben az esetben konzultáljunk orvosunkkal, aki eldönti, hogy mit kell tenni.

8. Mi a teendőm, ha az eredmény negatív?

Amennyiben az eredmény negatív, az azt jelenti, hogy a torokfertőzés vírusos volt vagy a minta nem tartalmazott elegendő A-csoportú Streptococcus baktériumot a kimutatáshoz. Ha a tünetek továbbra is fennmaradnak, konzultáljunk orvosunkkal.

9. Mennyire megbízható a Strep A’lert ® gyorsteszt?

A Strep A’lert® teszt pontosnak minősül. Az értékelések 96,4% os általános egyezést mutatnak a referencia módszerrel. Bár a teszt megbízható, hamis pozitív vagy hamis negatív eredmények is előfordulhatnak.

Figyelmeztetések:

 1. Ez a teszt in vitro diagnosztikai eszköznek minősül. Kizárólag külső használatra. NE NYELD LE!
 2. A teszt használata előtt figyelmesen olvasd el a használati utasítást! A teszt csak akkor ad megbízható eredményt, ha a használata során valamennyi utasítást betartották. Szigorúan kövesd a megadott reakció időt, a mintavételi és extrakciós lépéseket.
 3. +4 C° és +30 C° között tárolandó. Semmiképpen ne fagyaszd le!
 4. Ne használd a terméket, ha a csomagoláson jelzett szavatossági idő lejárt, vagy ha a védőcsomagolás megsérült.
 5. Ne használd fel többször a Streptococcus A gyorstesztet!
 6. Gyermekektől elzárva tartandó.
 7. Használat után a teszt valamennyi tartozéka a háztartási hulladékkal együtt eldobható.
 8. Két éven aluli gyermekek számára nem használható!
 9. Ha a folyadékok a szemmel, bőrrel vagy egyéb nyálkahártyával kerülnek érintkezésbe, azonnal és alaposan öblítsd le vízzel, és fordulj orvoshoz.
 10. Ne nyeld le a dobozban található oldatokat vagy egyéb tartozékokat! Lenyelés esetén azonnal kérj orvosi segítséget, és vidd magaddal a doboz megmaradt tartalmát, a használati utasítást és a csomagolást.

Keresés