Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Youtube videók

Ár:
5.990 Ft
Menny.:db
Elérhetőség: Raktáron

ROTADENO-Screen - gyorsteszt otthoni használatra

  • Önellenőrzésre szolgáló eszköz a székletben található rotavírus és adenovírus kimutatására.
  • Otthon, diszkréten elvégezhető.
  • Nem igényel szaktudást.
  • Megbízható eredmény 10 perc alatt.

Leírás

ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK

Az embernél a rotavírus és az adenovírus a fertőző gyomor-bélhurut és a kapcsolódó tünetegyüttesek két leggyakoribb kórokozója. Főként gyermekeknél és időseknél jelentkezik. Az adenovírust általában a gyomor-bélhurut kórokozójának tartják, de több más betegségért is felelős, például a torokgyulladás, a hörghurut vagy a szaruhártya-kötőhártya-gyulladás kialakulásáért, ha jelen van a légutakban. A két vírus által okozott fertőzések kifejezetten súlyossá válhatnak gyermekek, idősek vagy immunhiányos betegek esetében. A rotavírus és az adenovírus okozta betegség könnyen terjed fertőzött tárgyakkal, illetve bármilyen, széklettel szennyezett felületen keresztül. Járvány leginkább az őszi és a tavaszi időszakban alakul ki, de bizonyos területeken nem köthető évszakhoz a megjelenése.

A ROTAVÍRUS gyorsteszt a rotavírus és/vagy az adenovírus székletmintában való szerológiai kimutatására kifejlesztett immunológiai gyorsteszt. A műanyag tesztkazettán két reaktív csík található – egy a rotavírus, egy pedig az adenovírus kimutatására. Mindkét csíkon külön van észlelési és kontrollzóna.

ISMERTETŐ

A doboz a teszt elvégzéséhez szükséges eszközöket tartalmazza:

– 1 db lezárt alumínium tasak, melynek tartalma: 1 db tesztkazetta, 1 db páraelszívó párna
A tasakot csak akkor nyissa fel, ha a székletminta már rendelkezésre áll. A páraelszívó párnát dobja ki.
– 1 db 2 ml extraháló oldatot tartalmazó székletmintagyűjtő cső
– 1 db székletmintagyűjtő papírszalag
– 1 db használati utasítás

A TESZT ELVÉGZÉSE

A teszt elvégzése előtt székletmintát kell gyűjteni az alább leírt módon:

A – Székletminta gyűjtése

1. Alaposan mossa meg a kezét szappannal és meleg vízzel. Tiszta törölközővel törölje szárazra.

2. A székletet a speciális papírszalagra kell gyűjteni, mely a dobozban található.

3. Csavarja le a mintagyűjtő cső kupakját, és szúrja három különböző helyen kb. 2 cm mélyen a mintavevő pálcát a székletmintába.

4. Helyezze vissza a székletmintás pálcát a folyadékot tartalmazó mintagyűjtő csőbe. Csavarja rá szorosan a kupakot, majd rázza össze a mintát az oldattal, hogy alaposan elkeveredjen.

5. Távolítsa el a mintavevő papírcsíkot, és húzza le a WC-ben.

B – A teszt elvégzése

1. A jelölésnél tépje fel a tesztkazetta védőcsomagolását, és vegye ki az eszközt. Dobja ki a páraelszívó párnát.

2. Törje le a mintagyűjtő cső végét.

3. Tartsa a csövet függőlegesen, és lassan, 2–3 másodperces időközöket hagyva cseppentsen pontosan 5 cseppet a keverékből a tesztkazetta mindkét kerek ablakába.

Megjegyzés: Fontos, hogy mindkét kerek ablakba cseppentsen 5 cseppet a keverékből, mert a tesztkazettában két
reaktív csík található – egy a rotavírus, egy pedig az adenovírus kimutatására.

4. 10 perc múlva olvassa le az eredményt. 15 perc eltelte után a teszt már nem értékelhető.

AZ EREDMÉNY KIÉRTÉKELÉSE

A teszt eredményének értékelésekor a megjelenő csíkok színének intenzitása nem fontos.

1. Pozitív eredmény

Két csík jelenik meg a felső eredményablakban. A T jelzés feletti tesztcsík színe erősebb lehet, mint a kontrollcsíké (C). Az eredmény azt jelzi, hogy a székletmintában rotavírus antigén található. Ebben az esetben forduljon orvoshoz.

Két csík jelenik meg az alsó eredményablakban. A T jelzés alatti tesztcsík színe erősebb lehet, mint a kontrollcsíké (C). Az eredmény azt jelzi, hogy a székletmintában adenovírus antigén található. Ebben az esetben forduljon orvoshoz.

2. Negatív eredmény

Mind a felső, mind az alsó eredményablakban csak egy csík jelenik meg a kontrollfelületen (a C jelzés mellett). Ez az eredmény azt jelenti, hogy nincs se rotavírus, se adenovírus antigén a székletmintában.

3. Érvénytelen eredmény

Érvénytelen eredménynek számít, ha a C jelzés mellett sem a rotavírus, sem az adenovírus kontrollfelületén nem jelenik meg egyetlen csík sem. Ilyenkor a vizsgálatot meg kell ismételni egy új ROTAVÍRUS gyorsteszttel és új székletmintával.

FIGYELMEZTETÉSEK

1. Ez a teszt kizárólag in vitro használatos orvosdiagnosztikai eszköz. Csak külsőleg alkalmazható. NE NYELJE LE.

2. A teszt használata előtt figyelmesen olvassa el a használati utasítást. A teszt csak az utasítások pontos követése esetén ad megbízható eredményt. Szigorúan tartsa be az előírt cseppmennyiségeket és a leolvasási időt.

3. Tárolja +4 és +30 °C közötti hőmérsékleten. Ne fagyassza le.

4. Ne használja fel a tesztet, ha a dobozon vagy az alumínium tasakon feltüntetett lejárati dátum elmúlt, vagy ha az alumínium tasak sérült.

5. A ROTAVÍRUS gyorsteszt kizárólag egyszer használatos.

6. Gyermekektől elzárva tartandó.

7. Használat után a teszt valamennyi eleme eldobható a háztartási hulladékok közé.

GYIK

1. Hogyan működik a ROTAVÍRUS gyorsteszt?

Fertőzött betegeknél a rotavírus és az adenovírus kiválasztódik a székletben. A ROTAVÍRUS gyorsteszt úgy van kialakítva, hogy egyazon tesztkazettában két különálló csík szolgál a rotavírus, illetve az adenovírus antigének egyidejű kimutatására. Az egyik csíkon egy rotavírus-, a másikon egy adenovírus-specifikus antitestpár található. Minden csíkon az egyik antitest fixálódik a tesztfelületen (T), a másik antitest pedig a pirosra festett kolloidos aranyrészecskékhez kötődik, így pozitív reakció esetén mindkét eredményablak tesztfelületén (a T jelzés mellett) megjelenik egy piros csík. A helyes tesztelést jelző kontrollcsík (C) felfogja a pirosra festett aranyrészecskék maradékát, és megjelenik mindkét eredményablak kontrollfelületén.

2. Mikor kell elvégezni a tesztet?

A ROTAVÍRUS gyorsteszt a nap bármely szakában elvégezhető, amikor van bélmozgás.

3. Lehet-e téves az eredmény?

A teszt csak az utasítások pontos követése esetén ad megbízható eredményt. Ezzel együtt az eredmények tévesek lehetnek, ha a ROTAVÍRUS gyorstesztet nedvesség éri használat előtt, ha a mintavétel nem a leírás szerint történik, ha szennyeződés kerül a mintába, illetve ha nem a megfelelő számú mintacsepp kerül a tesztkazettára.

4. Hogyan értékelendő a teszt eredménye, ha a kontrollcsík (C) és a tesztcsík (T) színe, illetve színerőssége eltérő?

Az eredmény értékelése szempontjából a csíkok színe és színerőssége lényegtelen. Az számít, hogy a csíkok homogének és teljesek legyenek.

5. Mit jelez az ablakokban a C jelzés mellett megjelenő csík?

Ez a csík csak a tesztkazetta helyes működését mutatja.

6. Ha több mint 15 perc eltelte után értékelem a tesztet, megbízható az eredmény?

Nem. A tesztet a minta becseppentése után 10–15 percen belül kell kiértékelni. Az eredmény maximum 15 percig lesz pontos.

7. Mit kell tennem, ha az eredmény pozitív?

A pozitív eredmény azt jelzi, hogy a vizsgált székletmintában rotavírus és/vagy adenovírus található. Keresse fel a teszteredménnyel az orvosát, főleg ha immunhiányos betegségben szenved. Az orvosa tájékoztatja a további lépésekről.

8. Mit kell tennem, ha az eredmény negatív?

A negatív eredmény azt jelzi, hogy a vizsgált székletmintában se rotavírus, se adenovírus nincs jelen. Ha ennek ellenére továbbra is észlel fertőzésre utaló tüneteket (például hasmenés, bélrendszeri fájdalom, hörghurut vagy kötőhártya-gyulladás), ajánlatos felkeresnie az orvosát.

9. Mennyire megbízható a ROTAVÍRUS gyorsteszt?

A ROTAVÍRUS gyorsteszt pontos. A megbízhatóságát igazolja, hogy több mint 20 éve használják szakterületeken is (kórházakban, laboratóriumokban). A felmérések alapján az átlagos pontossága magasabb, mint 92% (CI 95% [92,30–100,00]*) referenciamódszerek mellett. Bár a teszt igen megbízható, előfordulhat, hogy hamis pozitív vagy hamis negatív eredményt ad.

* CI 95%: 95%-os konfidenciaintervallum.

További információ a rotavírus- és adenovírus-fertőzésről:

https://www.msdmanuals.com/professional/infectious-diseases/respiratory-viruses/adenovirus-infections
https://www.msdmanuals.com/home/children-s-health-issues/viral-infections-in-infants-and-children/rotavirus-infection

Keresés