Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Kalcium

Az emberi szervezetben legnagyobb mennyiségben előforduló ásványi anyag, teljes tömege elérheti a 0,7-1,2 kg-ot is. Ennek 99%-át a csontjainkban, és fogainkban találjuk kalcium-foszfát formájában, ahol a szilárdságot hozza létre. A maradék a sejtekben, illetve a sejt-közötti térben felelős az izmok összehúzódásáért, az idegrendszer működéséért, a véralvadás folyamatáért, néhány enzimatikus folyamatért, valamint csökkenthet bizonyos allergiás reakciókat. A napi szükséglet kb. 800mg, de ezt több tényező befolyásolja. Várandósság, és szoptatás időszakában akár 1200mg lehet a javasolt mennyiség, gyermekek egységnyi testtömegre vonatkoztatva 2-4-szer annyi kalciumot igényelnek, mint a felnőttek – csontnövekedés időszaka miatt-, illetve pl. az aktív sport is megemelheti az igényt. A felszívódás alapvető feltétele a D-vitamin jelenléte, de segíti még az A-, és C-vitamin, valamint a magnézium, vas, és foszfor. Gátolhatják a folyamatot bizonyos élelmi rostok, oxalát-vegyületek (pl. csokoládéban, sóskában található), zsírok. A táplálékkal bevitt kalciumnak ráadásul csak kis aránya tud felszívódni, nagyobb része kiürül a vizelettel (magnézium-hiány esetén a vesékben könnyen képződhet kalcium-oxalát tartalmú vesekő).

Természetes forrásainak a tejtermékeket szokás említeni, valójában néhány élelmiszerben jóval több kalcium található. Ilyenek például az olajos magvak, közülük is első a mák. A tejféléket az emberek nagy része nem képes megfelelően megemészteni a szükséges emésztő-enzim hiányában, olajos magvakat pedig nem fogyasztunk eleget, de magas kalória-tartalmuk miatt nem is javasolt nagyobb mennyiségnek nekiállni. Látható tehát, hogy kiegészítésre szorulunk. De nem mindegy, hogy hogyan. Válassz olyan terméket, amelyben a kalcium szerves formában van jelen, és magnézium és D-vitamin is van benne!

Hiánytünete: Tartós kalcium-hiány csontritkuláshoz vezethet, illetve gyakori izomgörcsöket okozhat.

Túladagolása is előfordulhat, ha huzamosabb ideig napi 2- 3 g-ot fogyaszt valaki, ekkor csökken a vas-, és a cink felszívódása, előfordulhat székrekedés, lerakódhat az érfalakon és a vesékben, trombózist, vagy vesekövet okozva.

Termékeink közül a Cal-Mag-D-K vitamin tartalmaz Kalciumot, és a felszívódását segítő anyagokat.

Keresés