Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

K-vitamin

K-vitamin

A K-vitamin zsírban oldódó vitamin. Két formája ismert. A K1 (fillokinon) változatot a zöld növények leveleiből vehetjük magunkhoz, míg a K2-t (menakinon) az emberi bélflóra állítja elő. Nélkülözhetetlen a véralvadásban fontos fehérjék termelődéséhez. Bár zsíroldékony vitaminról van szó, szervezetünk nem képes huzamosabb ideig raktározni, hiánya akár 1 héten belül is kialakulhat.

Napi ajánlott mennyisége kb. 80 ľg (mikrogramm).

Túladagolása jelenleg nem ismert. Egészséges embernél az átlagos vegyes táplálkozás fedezi a K- vitamin szükségletet. Hosszan tartó antibiotikus kezelés, valamint tartósan fennálló bélgyulladás azonban K-vitamin- hiányt eredményezhet.

Hiánya esetén csökkenhet a vér pro-trombin szintje, ami a vér hosszabb alvadási idejét okozza.

Természetes forrásai a brokkoli, zöld fejes káposzta, spenót, bimbóskel, tejtermékek, és máj.

Keresés