Foszfor
Felnőtt szervezetben szerves, illetve szervetlen foszfátok formájában találjuk a foszfort, kb. 600-700g-ot. Igen fontos szerepe van a fehérje-, szénhidrát-, és zsír- anyagcserében. Építőköve a nukleinsavaknak, fehérjéknek. Szervezetünk foszfátok formájában tárolja az izomműködéshez szükséges energiát is (ATP- adenozin trifoszfát). Kálciummal alkotott mikrokristályai a csontok, és fogak szilárdságáért felelősek. Megtalálható a szervezet folyadéktereiben is, ahol jelentős szerepet tölt be a sav-bázis egyensúly fenntartásában, valamint az idegrendszer működéséhez is nélkülözhetetlen.
Természetes forrásai: sajtok, hüvelyesek, olajos magvak, máj, kagyló, homár, lazac. Táplálkozásból eredő hiánybetegsége ritkán alakul ki, mert az élelmiszerek nagy részében előfordul foszfor, ráadásul az élelmiszer-ipar savanyító adalékanyagként is használja. Ennek ellenére mégis kialakulhat hiánya, nagy mennyiségű kálcium, vagy hosszú ideig tartó gyomorsav- megkötő szedése esetén, valamint alkoholizmus, súlyos égési sérülés, vesebetegség esetén.
Hiánytünetei lehetnek alacsonyabb csontsűrűség, növekedésben való elmaradás, izomgyengeség.
Napi ajánlott mennyisége felnőtteknél kb. 620mg, serülők, idősek, és várandósok esetén akár kb. 780mg is lehet.