Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Youtube videók

Ár:
1.990 Ft
Menny.:db
Elérhetőség: Raktáron
Egységár: 995,00 Ft/db

Kiszerelés: 2 db

COVID-19 Antigen gyorsteszt (2x)

  • Önellenőrzésre szolgáló eszköz a SARS-CoV-2 vírus kimutatására az orr nyálkahártyájából vett mintából.
  • A teszt otthon, bárki által elvégezhető, nem igényel egészségügyi szaktudást.
  • Eredmény 20 perc alatt.

Leírás

ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK

2019 decemberének végén egy tüdőgyulladáshoz hasonló betegség tört ki a Távol-Keleten, majd terjedt el világszerte (Európa, az USA, Dél-Amerika területén) 2020 elején. A COVID-19 elnevezésű beteg-ség kórokozójaként a koronavírus egy új változatát, a SARS-CoV-2 vírust azonosították. A COVID-19 tünetei az influenza tüneteihez hasonlóak: láz, fejfájás, fáradtság, köhögés, torokfájás és légzésproblémák is megfigyelhetők. Néhányan a szag- és ízérzékelés hiányáról (anozmia, ill. ageusia) számolnak be. A legtöbb esetben a betegek néhány nap pihenés után meggyógyulnak. Ritkán azonban előfordulhat, hogy a betegség súlyosbodik, és kórházi ellátásra vagy légzéstámogatásra is szükség lehet.

A COVID-19 Antigén egy immundiagnosztikai gyorsteszt, mellyel kimutatható a SARS-CoV-2 nukleokapszid fehérjéje az orrváladékból vett mintában. A teszt olyan személyek esetében végezhető el, akik vagy tünetmentesek, vagy akiknél a tünetek kevesebb mint 7 napja jelentkeztek. A teszt semmilyen körülmények között nem használható a COVID-19-fertőzés közvetlen diagnosztizálására. A tesztkazettában lévő csíkon 2 külön zóna található. Az egyik a vírus antigénjének kimutatására szolgáló zóna (T), a másik a kontrollzóna (C).

ISMERTETŐ

  • 2 db lezárt alumínium tasak, melyek tartalma: 1 db tesztkazetta, 1 db páraelszívó párna
    A védőtasakot csak a teszt felhasználásakor nyissa ki. A páraelszívó párnát dobja ki.
  • 2 db steril mintavételi pálca az orrváladék levételéhez
  • 2 db 0,5 ml extraháló oldatot tartalmazó cseppentő fiola
  • 1 db használati utasítás

VIGYÁZAT!

Mai ismereteink szerint a COVID-19 vírus kimutatásának optimális időpontja az a nap, amikor a tünetek jelentkeznek, illetve az ezt követő 5 nap. Fertőzött személlyel való érintkezés esetén ez az idő 7 nap. Ha a mintavételre túl későn kerül sor, a vírusok alacsony száma miatt a teszt hamis negatív eredményt adhat.

A TESZT ELVÉGZÉSE

A tesztelés a megfelelő előkészületekkel indul. Helyezze a doboz tartalmát egy tiszta, száraz és egyenes felületre (pl. asztalra). Ezután végezze el a következő lépéseket:

1. Alaposan mossa meg a kezét szappannal és meleg vízzel.

2. Készítse elő a tesztkazettát. A jelölésnél tépje fel a védőcsomagolást, vegye ki a kazettát, és helyezze a keze ügyébe (később lesz rá szüksége). Dobja ki a páraelszívó párnát.

3. Készítse elő a mintavételi pálcát. Nyissa fel a csomagolást, és a műanyag végénél fogva vegye ki a mintavételi pálcát. Ne érintse meg a mintavételi pálca nedvszívó végét.

Mintavétel az orr nyálkahártyájából:

Tolja fel a mintavételi pálcát 4–5 cm-re az orrlyukba, 5-szöri forgatással vegyen le váladék- és sejtmintát az orrnyálkahártyáról, majd húzza ki a pálcát. Ugyanezzel a pálcával megismételheti a műveletet a másik orrlyukban, így nagyobb mennyiségű mintát nyerhet.

A teszt elvégzése:

4. Mintavétel után csavarja le a cseppentő fiola kupakját, és helyezze a mintavételi pálcát az extraháló oldatot tartalmazó cseppentő fiolába. Forgassa meg legalább 10-szer a mintavételi pálcát erőteljesen a fiola falához szorítva, hogy kinyomja a váladékot a pálca végéből. Miközben kihúzza a mintavételi pálcát a fiolából, nyomja szorosan a fiola falához, hogy a lehető legtöbb váladékot kinyerje belőle. Csavarja vissza a cseppentő fiola kupakját.

5. Törje le a fiola kupakjának a végét, és a fiolát függőlegesen tartva cseppentsen pontosan 2 teljes (légbuborék nélküli)
cseppet a mintaablakba úgy, hogy 2–3 másodperc teljen el a két cseppentés között.

6. 20 perc múlva olvassa le az eredményt. 30 perc eltelte után a teszt már nem értékelhető.

7. A teszteléshez használt felületet tisztítsa le szappanos vízzel.

AZ EREDMÉNY KIÉRTÉKELÉSE

A teszteredmény értékelésekor a megjelenő csíkok színe és színerőssége lényegtelen. Ha bármilyen csík látható a tesztfelületen (T) (a kontrollcsíknál (C) akár sokkal halványabban is), akkor a tesztet pozitívnak kell tekinteni.

1. Negatív eredmény:

Csak egy piros csík jelenik meg a kontrollzónában (C). Ez az eredmény azt jelzi, hogy a mintában vagy nincs jelen a SARS-CoV-2 nukleokapszid fehérjéje, vagy a koncentrációja kisebb, mint az észlelési határérték.

Vigyázat! Ez az eredmény nem feltétlenül jelenti azt, hogy Önben nincs jelen a vírus, vagy hogy Ön nem fertőz.

2. Pozitív eredmény:

A C zónában megjelenő piros csík mellett megjelenik egy másik piros csík is az észlelési T zónában, ami azt jelenti, hogy a minta tartalmazza a SARS-CoV-2 nukleokapszid fehérjéjét.

Vigyázat! A pozitív eredmény nem feltétlenül jelenti azt, hogy kialakul Önnél a COVID-19 súlyos formája, de orvoshoz kell fordulnia, és kerülnie kell a betegség terjesztését.

3. Érvénytelen eredmény:

Ha a C zónában nem jelenik meg piros csík, a teszt érvénytelen. Célszerű egy új COVID-19 Antigén teszttel és új mintával megismételni a vizsgálatot.

FIGYELMEZTETÉSEK

1. Ez a teszt kizárólag in vitro használatos orvosdiagnosztikai eszköz. Csak külsőleg alkalmazható. NE NYELJE LE.

2. A maszkviselés szabályait a tesztelés alatt szigorúan követni kell.

3. A teszt használata előtt figyelmesen olvassa el a használati utasítást. A teszt csak az utasítások pontos követése esetén
ad megbízható eredményt.

4. Tárolja +4 °C és +30 °C közötti hőmérsékleten. Ne fagyassza le.

5. Ne használja fel a tesztet, ha a lejárati dátum elmúlt, vagy ha a tasak sérült.

6. A COVID-19 Antigén teszt kizárólag egyszer használatos.

7. Gyermekektől elzárva tartandó.

8. Használat után a teszt valamennyi eleme eldobható a háztartási hulladékok közé.

GYIK

1. Hogyan működik a COVID-19 Antigén teszt?

Egy személy megfertőződésekor a SARS-CoV-2 vírus bekerül a szervezetbe, és elkezdi megfertőzni a gazdasejteket, hogy beinduljon a replikáció. A fertőzést követő első öt napban a SARS-CoV-2 vírus az orr-garat területén mutatható ki. A COVID-19 Antigén gyorsteszt azáltal képes észlelni a vírust, hogy a benne lévő specifikus antitestek felismerik a nukleokapszid fehérjét. Ha az orrüregekben a vírus kimutatható koncentrációban van jelen, a vírus észlelésekor a tesztkazetta eredményablakában egy színes tesztcsík (T) jelenik meg. A kazetta C jelzése alatt megjelenő kontrollcsík azt jelzi, hogy a teszt megfelelően működik.

2. Mikor kell elvégezni a tesztet?

SARS-CoV-2-fertőzés esetén több tünet is jelentkezhet, például láz, köhögés, torokfájás, a szag- és ízérzékelés elvesztése vagy kiütések. A COVID-19 Antigén tesztet ajánlott a tünetek jelentkezését követő 5 napon belül elvégezni, illetve fertőzött személlyel való érintkezés esetén 7 napon belül, ha nincsenek látható tünetek. A COVID-19 Antigén teszt a nap bármelyik szakában elvégezhető, de nem alkalmazható 15 évesnél fiatalabb alanyoknál.

3. Lehet-e téves az eredmény?

A teszt csak az utasítások pontos követése esetén ad megbízható eredményt. A COVID-19 Antigén teszt helytelen eredményt adhat, ha a tesztet használat előtt nedvesség éri, vagy ha a mintavétel módja nem megfelelő. A dobozban lévő cseppentő fiola segítségével biztosítható, hogy megfelelő mennyiségű minta kerüljön a mintaablakba.

4. Hogyan értékelendő a teszt eredménye, ha a csíkok színe és színerőssége eltérő?

A COVID-19 Antigén teszt eredménye akkor tekintendő pozitívnak, ha a C zónában megjelenő piros csík mellett van egy másik piros csík is a T tesztzónában.

5. Mire szolgál a C kontrollzónában megjelenő piros csík?

Ez a piros csík csak a tesztkazetta helyes működését mutatja.

6. Ha több mint 30 perc eltelte után értékelem a tesztet, megbízható az eredmény?

Nem. Az eredményt az extraháló oldat hozzáadását követő 20 percen belül kell leolvasni. Az eredmény maximum 30 percig lesz pontos.

7. Mit kell tennem, ha az eredmény pozitív?

A pozitív eredmény azt jelzi, hogy a szervezetében jelen van a SARS-CoV-2 vírus. A teszt eredményével fel kell keresnie a kezelőorvosát. Az orvos fogja eldönteni, hogy szükség van-e további vizsgálatokra. A vírus jelenléte nem feltétlenül jelenti azt, hogy kialakul Önnél a betegség súlyos formája, de meg kell tennie a szükséges óvintézkedéseket, hogy elkerülje a vírus terjesztését, illetve be kell tartania a pozitív betegek elkülönítésére vonatkozó helyi rendelkezéseket. Kizárólag az orvos állíthatja fel a diagnózist a szükséges klinikai vizsgálatok és további teszteredmények mérlegelése után.

8. Mit kell tennem, ha az eredmény negatív?

A negatív eredmény azt jelzi, hogy a SARS-CoV-2 vírus nem mutatható ki az orrváladékból vett mintában. Előfordulhat viszont, hogy a vírus már átkerült az orr-garat területéről a légutakba, illetve hogy a mintavételi pálcára nem került elegendő mennyiségű vírus. Ha a mintavétel nem megfelelő, az hamis negatív eredményhez vezethet. Ha bármilyen kétsége merül fel, vagy ha a tünetek nem múlnak, ajánlott orvoshoz fordulni.

9. Mennyire megbízható a COVID-19 Antigén teszt?

A felmérések alapján a COVID-19 Antigén teszt érzékenysége 98,03% [88,98–100%]*, specificitása pedig 100% a PCR** referenciamódszer mellett. Ezek a teljesítménymutatók megfelelnek a WHO*** követelményeinek. Bár a teszt megbízható, előfordulhat, hogy hamis pozitív vagy hamis negatív eredményt ad.

* CI 95%: 95%-os konfidenciaintervallum
** Polymerase Chain Reaction (Polimeráz-láncreakció): biomechanikai
technológia a vírus genetikai anyagának meghatározására
*** WHO: World Health Organisation (Egészségügyi Világszervezet)


Tudnivalók a SARS-CoV-2 vírusról és a COVID-19-ről:

https://www.who.int/fr/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019
https://www.pasteur.fr/en/medical-center/disease-sheets/covid-19-disease-novel-coronavirus

Keresés