Billenő Navigáció
Kosaram

Tudtad, hogy a májbetegség évekig lappanghat?

13 korai tünet, amiről időben felismerheted

A máj egy csodálatos szerv, több, mint 500 feladatot lát el és nélkülözhetetlen az anyagcserében. Emellett óriási a kapacitása és képes az önregenerációra de van egy nagy gyengesége: nem jelez, ha megbetegszik. Évekig élhetünk beteg májjal úgy, hogy észre sem vesszük vagy a tüneteket más betegségeknek tulajdonítjuk. Pedig ebben a szakaszban egyszerű életmódváltás teljes gyógyulást hozhat. Olvasd el mik a figyelmeztető jelek!

Miért olyan fontos az egészséges máj?

Először is, mert a májat nem nagyon tudja helyettesíteni semmilyen másik szerv. Számos funkciója közül a legfontosabbak:

 • a cukor átalakítása keményítővé (glikogénné), ezáltal energia tárolása
 • vérképzés, véralvadás szabályozása
 • epe kíválasztásán keresztül az emésztés szabályozása
 • a bélből felszívódó toxinok lebontása és eltávolítása a szervezetből
 • baktériumok és idegen anyagok kiszűrése a vérből
 • idegen fehérjék lebontása és testazonos fehérjék előállítása
 • zsírok lebontása, koleszterinszint szabályozása
 • ásványi anyagok és vitaminok tárolása
 • hormonok és immuntestek előállítása

Tehát egészséges máj nélkül egyetlen szervünk sem képes jól működni. Ezért is megnyugtató, hogy a máj 15-szörösen túlméretezett és képes a saját sejtjeinek újratermelésére.

Az időben felismert májkárosodás egészséges életmód és májvédő diéta mellett 100%-ban regenerálódhat!

Mikor gyanakodjunk májbetegségre?

A májbetegség figyelmezetető jeleit két csoportba sorolhatjuk. A korai tünetek félrevezetőek lehetnek vagy olyan enyhék, hogy könnyen elsiklunk felettük. Ezzel szemben a késői, egyértelműbb tünetek, mint a besárgulás vagy a bordaív alatti fájdalom már előrehaladott májbetegséget jeleznek.

A májbetegség korai tünetei


1. Fáradtság, általános gyengeség

Csalóka tünet, hiszen ezer módon kialakulhat, de májbetegség is lehet a háttérben. Ilyenkor a gyengeség oka, hogy a májban raktározott keményítő (glikogén) nehezen alakul vissza cukorrá és a sejtek nehezebben jutnak hozzá a szükséges energiához. Emellett a felgyűlt méreganyagok is növelhetik a fáradékonyságot. Vedd komolyan ha folyton kimerült vagy!

2. Puffadás

Ha nem csak kifejezetten puffadást okozó hüvelyesektől fújódsz fel, hanem általánosságban jellemző rád a puffadás, akkor az emésztési folyamataidban gond lehet. A rossz májműködés többek között epetermelődési zavarokat, és ezáltal puffadást is okozhat.

3. Étvágytalanság

A májnak nagy szerepe van az elfogyasztott ételek megemésztésében, lebontásában, például bizonyos enzimek vagy az epe előállításán keresztül. Ha nem tudod az elfogyasztott ételeket megfelelően megemészteni, akkor csökkenhet az étvágyad. Érdemes vigyázni, mert a rosszul felszívódó tápanyagok esetén akár hiánybetegség is kialakulhat.

4. Zsírtól való undorodás

Ha a máj zsírbontó funkciója sérül, a szervezeted úgy is tiltakozhat a zsíros ételek ellen, hogy erős undort érzel például a szalonna láttán vagy a sültkrumpli szagától is. Ha májbetegség okozza, a finnyásság nem puszta hóbort, így védekezik a szervezeted.

5. Hasmenés, különösen alkohol és zsíros ételek fogyasztása után

A nagy mennyiségben fogyasztott alkohol és zsír lebontása túlterheli a májat, ami más funkciók, pl. a megfelelő összetételű epe kiválasztását is nehezíti. Ha rendszeresen van hasmenésed egy-egy görbe este vagy csülkös bableves után, érdemes figyelni a májadra.

6. Fogyásképtelenség

A májad a szervezeted legfőbb zsírégető szerve, de a méregtelenítés még ennél is fontosabb feladata. Ha a mérgekkel (alkohol, nikotin, gyógyszerek, adalékanyagok, vegyszerek) túlterheled, akkor túlságosan elfoglalttá válik ahhoz, hogy a tisztítómunka mellett még hatékony zsírégetéssel is foglalkozzon. Nem csoda, hogy nehezen fogysz. Mielőtt sanyargatni kezded magad, győződj meg róla, hogy a májad jól működik.

7. Aluszékonyság

A gyengeséghez hasonlóan okozhatja az energiaraktárak mozgósításának nehézsége, de hozzájárulhatnak az agyba jutó méreganyagok, például a bilirubin is. Lehetsz kimerült és álmos egy húzós időszakban vagy frontoktól, de ha Szundit rólad mintázták, akkor ezzel foglalkozni kell.

8. Éjszakai felriadás 1-3 óra között

A kínai orvoslásban használatos szervóra szerint a májad hajnali 1 és 3 óra között a legaktívabb. Ha rendszeresen ebben az időszakban ébredsz fel éjjel anélkül, hogy túl sokat vacsoráztál volna, lehet, hogy a szervezeted próbál jelezni. Érdemes rá figyelni.

9. Hastájéki hízás

Amikor a máj zsírbontó képessége csökken, a felesleges zsír cseppek formájában a májban rakódik le, ezt hívják zsírmájnak. Akár évekig is tünetmentes lehet. A zsír felhalmozódása a has és a derék területén utalhat arra, hogy a máj is elzsírosodott. Egyes felmérések szerint az emberek 15 százalékának lassú a májműködése, ami szintén hozzájárul a súlygyarapodáshoz. Ha tehát hasi zsírpárnáid vannak, mindenképp ellenőrizd a májműködésed, különösen ha még nehezen is fogysz!

10. Gyomorégés, hasi fájdalmak

A máj az emésztés egyik fő szabályozója. A rosszul megemésztett étel sok galibát okozhat: reflux, feszes has, fájdalmas bélmozgások. Sokan élnek úgy, hogy figyelmen kívül hagyják az emésztési zavarokat, pedig ez nem normális. Ha téged is érint, mindenképpen nézz utána, hogy mi okozza.

11. Émelygés, hányinger

A hányás és a hányinger is előfordulhat számtalan okból, de a májbetegségeknek is jellegzetes korai tünete, mivel a máj nem képes eltávolítani a méreganyagokat. Sőt, a májbetegség miatt kialakult anyagcsere változások sem kímélik a gyomrodat. Ha nincs más banális oka a rosszulléteidnek, ne fogd rögtön a stresszre, jusson eszedbe a májad is.

12. Libidó csökkenése, potenciazavar

A máj hormon-előállítási képességének zavarai kihathatnak a nemi működésre is. Nőknél inkább a libidó csökkenése a jellemző, míg férfiaknál merevedési zavar alakulhat ki, de előfordulhat az ágyéki szőrzet hullása is. Nehéz téma ez, de ha a májad okozza, akkor kis odafigyeléssel visszaállhat a normális libidód.

13. Nem múló viszketés

Lehet, hogy a májad még évekig bírná, csak a termelt epe nem tökéletes. Az epeút egyik autoimmun betegségére folyamatos viszketés figyelmeztet. Ha nincsenek csípéseid, de mégis állandóan vakarózol, főleg a hátadon, ellenőrizd a májműködésed.

A sárgulás a májbetegség erős figyelmeztető jele

A bilirubin nevű sárga festékanyagot a máj egészséges működése során az epén keresztül a széklettel üríti ki. Májbetegség esetén azonban ez a mérgező anyag a vérben, a vizeletben vagy a test más részeiben halmozódik fel. Ennek köszönhetően alakulnak ki az alábbi tünetek:

 • a széklet egyre halványabbá válik, akár szürke, palaszínű, vagy halványsárga is lehet
 • A vizelet az egészséges halványsárgánál jóval sötétebbre változhat, még abban az esetben is, ha elég vizet iszol
 • a bőr, a körömágy, a szemfehérje, esetleg a nyelv és az ujjbegyek is besárgulhatnak,

Ha ezekből bármelyiket tapasztalod, feltétlenül menj utána!

A májbetegség korai kimutatása

Laboratóriumban a májfunkciós vizsgálat négy enzim koncentrációjának meghatározását jelenti a vérből. Ezek közül a két legfontosabb a GPT (glutamát-piruvát-transzamináz) vagy más néven ALT (alanin-aminotranszferáznak) és a GOT (glutamát-oxálacetát-transzamináz) amit AST-nek (aszpartát-aminotranszferáznak) is neveznek.

Gyanakszol a májbetegségre, de nem szívesen mondod meg az orvosodnak, hogy milyen labort írjon fel? Esetleg félsz, hogy hipochondernek néznek vagy enyhe gyanú miatt nem mész orvoshoz?

Máj állapotfelmérő gyorstesztAz AST (GPT) és ALT (GOT) emelkedett szintjét otthon is kimutathatod egyetlen csepp vérből a Máj állapotfelmérő gyorsteszttel!

 • 10 perc alatt kész
 • 89%-os a megbízhatósága
 • otthon elvégezhető
 • egészségpénztárra is elszámolható

Ne feledd! Minél korábban fedezed fel a májbetegséget, annál hatékonyabb és gyorsabb lehet a gyógyulás, és annál jobban támogathatod a májad abban, hogy saját magát is regenerálja.

 


Kapcsolódó termékek