Billenő Navigáció
Kosaram

Tévhitek a kullancsokról

A kullancsok nem csak a túrázókat, kirándulókat és erdészeket kedvelik. Szívesen kóstolgatnak parkban ücsörgélő nyugdíjasokat vagy játszótéren bújócskázó gyerekeket is. Egy biztos. Nem árt legalább távolról megismerkedni velük. Főként, hogy rengeteg tévhittel találkozhatunk velük kapcsolatban:

1. tévhit: Kullancsok csak erdőben vannak

Sajnos nem így van. Parkokban, játszótereken sőt saját kertedben is találkozhatsz velük. Bármilyen bokros-füves területen boldogan elélnek.

2. tévhit: A fákról pottyannak a nyakadba

A kullancsok kedvenc helye a magas fű, így főként onnan gyűjtheted be őket. A talajtól számított 1,5 méteres magasságig bárhol lehetnek.

3. tévhit: Kend be, attól majd kimászik

A legrosszabb amit tehetsz, ha olajjal vagy bármilyen krémmel bekened. Tilos! Ettől ugyanis a kullancs fulladozni kezd, és beléd öklendezi a váladékát, ezáltal növekszik a fertőződés kockázata.
Ha felfedezed magadon, minél előbb távolítsd el! Ne várj orvosra! Kullancskiszedő csipesszel, határozott mozdulattal húzd ki! Nem baj, ha a feje beleszakad, pár nap múlva magától kiesik majd. A csípés helyét fertőtlenítsd le!

4. tévhit: A bőrödön kapaszkodik meg

A kis vérszívó a ruhádon is sokáig eléldegél. Így az is előfordulhat, hogy csak napokkal később kerül a bőrödre.
Már kirándulás közben is figyelhetsz rá, hogy potyautast ne vigyél haza. A világos színű ruha praktikus ilyenkor, mert könnyebb rajta észrevenni.

Tipp: Használj szösztelenítő hengert a kirándulás végén! Görgesd végig a lábszáradon és a ruhád más részein, és számold meg a ragadós felületen fogjul esetteket!

5. tévhit: Ha megcsípett, akkor baj van

Ez sem biztos. Hazánkban több mint 20 féle kullancs él, és ezek közül nem mind terjeszt betegséget. Amelyik fajta igen, az sem biztos hogy éppen fertőzött.
Ráadásul, ha a csípéstől számított pár órán belül eltávolítod a kullancsot, még fertőzött állat esetén is minimális az esélye annak, hogy vírus vagy baktérium jutott át a véredbe.

6. tévhit: Majd a védőoltás megvéd

Nincs olyan védőoltás, amely minden, a kullancsok által terjesztett betegségtől megóvna. A vírusos agyhártyagyulladás ellen létezik védőoltás, mely akkor nyújt védelmet, ha az első oltást emlékeztető oltások is követik. Az elsőt tél végén célszerű beadni, a másodikra 1 hónap múlva, a következőre 1 év múlva, majd az azt következőkre 3-5 évente kerül sor.

Rossz hír! A leggyakoribb kullancs által terjesztett fertőzéses megbetegedés, a Lyme-kór ellen egyelőre nem létezik védőoltás. Ráadásul a betegség diagnosztizálását megnehezíti, hogy a tünetek nem egyértelműek és sokszor csak hetekkel, sőt hónapokkal később jelentkeznek. Pedig az időben felismert Lyme-kór egyszerű antibiotikum kúrával gyógyítható!

Jó hír! Ha az óvintézkedéseink ellenére mégis megcsíp a kullancs, akkor sem kell megijedni. A kullancscsípést követően 4-6 héttel egy egyszerű teszt segítségével meggyőződhetsz róla, hogy Lyme-kórral fertőzödtél-e.

Az otthon is elvégezhető Lyme-kór gyorsteszttel egyetlen csepp vérből bizonyosságot szerezhetsz!
Ne aggódj feleslegesen, ha kullancsot találtál magadban. Tesztelj!

7 dolog, amit a kullancsról és csípéséről tudni érdemes c. cikkünket itt olvashatod.

 

 Kapcsolódó termékek