A bélrendszered több, mint 2 kilónyi élő szervezetnek ad otthont. Milliárdnyi számban élnek benne jó és rossz baktériumok, kórokozók, gombák, paraziták. Ezek egyensúlya alapvetően meghatározza, hogyan érzed magad a bőrödben. Lássuk, kik is a jó bacik! Bemutatkozik az Acidophilus.
A Lactobacillus Acidophilus - jó esetben - a szervezetedben legnagyobb számban előforduló jótékony baktérium. Megtalálható a vékonybélben, a hüvelyben és a szájüregben is.
Miért jó baci az Acidophilus?
- megelőzi a betegséget okozó baktériumok (e. coli, szalmonella) és gombák (pl. candida) túlnépesedését
- szerepet játszik a tejcukor, a tejfehérjék, a zsírok és az aminosavak hasznosításában, ezáltal hozzájárul a jó tápanyag-felszívódáshoz
- közreműködik a colicin nevű természetes antibiotikum termelésében, ami által gyakran feleslegessé teszi a mesterséges antibiotikumok alkalmazását is
- K2-, B7- és B12-vitamint állít elő
- gyulladásgátló anyagokat termel
- részt vesz a szénhidrátokat és zsírokat lebontó emésztőenzimek termelésében
- lebontja az emészthetetlen rostokat
- fokozza a kalcium, a vas és a magnézium felszívódását
- immunanyagokat állít elő
- segítséget nyújt bizonyos bőrproblémák (ekcéma, rosacea, pattanások) esetén
- segít fenntartani a húgyutak és a hüvely egészségét
Mi történik, ha csökken az Acidophilus baktériumok száma?
Habár az Acidophilus normál körülmények között akár 10 napig is képes életben maradni az emésztőrendszerben, mégis rendkívül érzékeny és sérülékeny baktériumfajta. Rosszul reagál a stresszre, a túlzott cukorfogyasztásra, a dohányzásra és persze az antibiotikumokra.
Ha túl kevés az acidophilus jótékony baktériumainak aránya a káros mikroorganizmusokkal szemben, akkor számtalan panasz léphet fel az enyhébbektől egészen a súlyosabb betegségekig:
- hasmenés
- székrekedés
- kellemetlen feszülés
- puffadás
- rossz lehelet
- húgyúti fertőzések
- a candida túlszaporodása
- vagy akár irritábilis bél szindróma
Persze nem muszáj megvárni, hogy kialakuljon a hiányállapot, ezért az Acidophilust nem csak már meglévő baj esetén, hanem megelőzés szempontjából is érdemes fogyasztani. Ez nem újdonság, hiszen a vitaminokat sem akkor kell szedni, amikor már lázasan nyomod az ágyat, hanem megelőzés céljából, akkor, amikor elvileg kicsattansz az egészségtől.