Billenő Navigáció
Kosaram

Mennyire figyelsz tüdőd egészségére?

A tüdőd fáradhatatlanul dolgozik a nap 24 órájában. Ellát friss oxigénnel, és megszabadít az elhasznált levegőtől. Megfelelő működése nem csak az életben maradás alapvevő feltétele, de beszélni vagy énekelni sem lehet nélküle.

Hogyan működik?

A levegő a légcsövön keresztül a hörgőkbe (bronchus), majd a hörgőcskékbe, onnan pedig a tüdőhólyagocskákba (alveolus) jut. Itt történik a gázcsere. Az oxigén a hólyagocskák hajszálereiből a véráramba kerül, s helyét a vénák által visszaszállított szén-dioxid veszi át, ami kilégzéskor távozik. Egy ember szervezetében több, mint 300 millió ilyen apró hólyagocska van, melyeknek összfelülete egy teniszpálya területével vetekszik.

Egy nyugodt belégzés során kb. 0,5 liter levegőt szívunk be és fújunk ki. De akármilyen erősen és hosszan lélegzünk ki, tüdőnk soha nem marad levegő nélkül. Mindig marad benne kb. 1 liter kilégzési tartalék.

A tüdő az immunrendszer fontos része. Belégzéskor különféle szennyeződések, baktériumok és vírusok kerülnek bele. Ezektől tüsszentés vagy köhögés útján próbál megszabadulni.

Hogyan tartsd egészségesen?

Ne dohányozz! A dohányzás károsan befolyásolja a tüdő természetes védekező mechanizmusait. Hatására a tüdő sejtjei gyorsabban öregednek, és a betegségekre is fogékonyabb. A dohányzás abbahagyását követő néhány hónapon belül már javul a tüdőfunkció, és egy év elteltével a tüdőt érintő megbetegedések kockázata is a felére csökken!

A testmozgás – főként ha friss levegőn tesszük – itt is nagyon fontos. Napi legalább 30 perc aktivitással javítjuk az anyagcserét, így a légzés hatékonyságát is, ami csökkenti a tüdőterhelést. Ez a 30 perc akár el is osztható a nap folyamán: távolabb parkolunk a bolt bejáratától, lift helyett a lépcsőt választjuk, vagy munka közben többször állunk fel a székből, hogy átmozgassuk magunkat. Bármit is csinálsz, jobb, mint a kanapén ücsörgés.

Hogyan befolyásolják a különböző ételek tüdőd működését?

Az ételeknek ugyan nincs közvetlen hatásuk a tüdőre, de közvetetten igen befolyásolóak lehetnek. A megfelelő tápanyagok fogyasztása elősegítheti a jobb légzést, sőt csökkentheti az asztma tüneteit is.

A fehérjék, zsírok és szénhidrátok anyagcseréje különbözik, és különböző mennyiségű szén-dioxidot eredményeznek. Alacsony szénhidráttartalmú ételek és megfelelő zsírok fogyasztásával a COPD (krónikus obstruktív légúti betegség) tünetei is mérséklődnek. A feldolgozott húsokban és állati eredetű zsírokban gazdag étrend viszont károsan befolyásolja tüdőnk egészségét.

Szerencsére a gyümölcsök és zöldségek most is biztos befutók. A friss, nyers ételek fogyasztása a legjobb módja az enzimek, vitaminok, ásványi anyagok és antioxidánsok bejuttatásának, amelyek megőrzik tüdőnk egészségét és megkönnyítik a légzést.Kapcsolódó termékek