Tájékoztatjuk, hogy a honlap ún. cookie-kat használ anonimizált látogatottsági információk gyűjtése céljából, valamint bizonyos szolgáltatások ezek nélkül nem lennének elérhetőek. A honlap további használatával hozzájárulását adja a cookie-k tárolásához és felhasználásához. - Adatvédelmi nyilatkozat - Rendben
Billenő Navigáció
Kosaram

Magnézium

Az egyik legfontosabb ásványi-anyag, testünk minden sejtjében jelen van. Fontos szerepe van az ideg-izom működésben, a szívizom munkájában, bizonyos enzim-folyamatokban, stresszellenes és vérnyomás-csökkentő hatású. Részt vesz a szénhidrát-, fehérje-, zsír-anyagcserében, a csontok felépítésében, a szív- és érrendszer működésében. Ezt a szerteágazó funkciót kb. 20-30g magnéziumnak kell betöltenie, mely eloszlik a csontok, és sejtjeink belső terei között.

Az anyagcserében ellátott fontos szerepe miatt a magnézium-igényt a felvett kalória függvényében szokás megadni, de egy átlagos felnőttnek kb. 300mg szükséges naponta. Az igényt növelheti a rendszeres, aktív sport, várandósság, tablettás fogamzásgátlók használata, jelentősebb alkoholfogyasztás, vízhajtók szedése, zsíros ételek fogyasztása. Kálciummal, foszforral, és A- vitaminnal alkalmazva hatékonyabban felszívódik – ezért étkezés közben bevéve segíthetjük a hasznosulását.

Magnesium-B6Természetes forrásai a zöldségfélék, halféleségek, hüvelyesek, csonthéjasok. Sajnos táplálkozásunk „silánysága” révén egyre kevesebb magnéziumot fogyasztunk, ezért ezt az ásványi anyagot általában pótolni kell.

Hiánytünetei lehetnek:  szívritmus-zavar, csontnövekedés csökkenése, depresszió, izomgörcsök, növekedhet a kálcium-oxalát tartalmú vesekőképződés kockázata, fejfájás, szédülés, koncentrációzavar.

A Vitamin Station termékei közül a Cal-Mag-D-K, az EveryOne, és a Magnesium-B6 tartalmaz magnéziumot.