Tájékoztatjuk, hogy a honlap ún. cookie-kat használ anonimizált látogatottsági információk gyűjtése céljából, valamint bizonyos szolgáltatások ezek nélkül nem lennének elérhetőek. A honlap további használatával hozzájárulását adja a cookie-k tárolásához és felhasználásához. - Adatvédelmi nyilatkozat - Rendben
Billenő Navigáció
Kosaram

Klór

Az emberi szervezetben a klór leginkább a nátriumhoz, és a káliumhoz kötődve fordul elő testünk folyadéktereiben, illetve a gyomorsavban, mint a sósav alkotójaként. Így fontos szerepet játszik a sav-bázis egyensúly, valamint a só- és vízháztartás fenntartásában, illetve a gyomorsav-termelés, és emésztés folyamatának előkészítésében.

A klór természetes étkezési forrását a konyhasó jelenti, mely kétszer annyi kloridot tartalmaz, mint nátriumot. Mivel konyhasóból alapjába véve a túlfogyasztás jellemezi a mai embert, ezért a klór hiánya gyakorlatilag nem ismert. Sajnos ezt fejeli meg a klórozott csapvíz is, mely szintén jelentősen növeli a klórfogyasztást. Szervezetünk csodálatos toleráló képességének köszönhetően túladagolás mégsem jön létre –kivéve a konyhasó hosszabb ideig tartó extrém magas fogyasztása esetén-.

Mérgezési tünetek jelentkezhetnek a klórgáz belélegzésénél, mely a nyálkahártyát, és a tüdőt károsíthatja.