Tájékoztatjuk, hogy a honlap ún. cookie-kat használ anonimizált látogatottsági információk gyűjtése céljából, valamint bizonyos szolgáltatások ezek nélkül nem lennének elérhetőek. A honlap további használatával hozzájárulását adja a cookie-k tárolásához és felhasználásához. - Adatvédelmi nyilatkozat - Rendben
Billenő Navigáció
Kosaram

B3-vitamin

Niacin, vagy Nikotin- sav néven is ismert, vízben oldódó vitamin. Létfontosságú szerepet kap szervezetünk energia-termelésében, a DNS hibáinak kijavításában, az ingerület- átvivő anyagok képzésében. Ezen kívül fontos feladata van emésztőrendszerünk és bőrünk egészségének megőrzésében. Szervezetünkben is képződhet, a triptofán nevű aminosavból.

Hiánya kimerültséget, levertséget, bőrproblémákat okozhat. Súlyos hiánybetegségét Pellagrának nevezik; ez azokon a vidékeken fordulhat elő, ahol a táplálkozás legfőképpen a kukoricára épül. (szájnyálkahártya- és bőrgyulladással, hasmenéssel járó betegség, melyhez memóriazavar is társulhat)

Napi ajánlott mennyisége 15-20mg, egészségi állapottól, kortól, nemtől függően (várandós, és szoptatós anyáknak, illetve serdülőkorban magasabb mennyiség szükséges).

Természetes forrásai a máj, vese, sovány húsfélék, tojás, teljes kiőrlésű gabonafélék, hüvelyes zöldségek.

 

Termékeink közül az EveryOne multivitamin tartalmaz B3 vitamint.