Tájékoztatjuk, hogy a honlap ún. cookie-kat használ anonimizált látogatottsági információk gyűjtése céljából, valamint bizonyos szolgáltatások ezek nélkül nem lennének elérhetőek. A honlap további használatával hozzájárulását adja a cookie-k tárolásához és felhasználásához. - Adatvédelmi nyilatkozat - Rendben
Billenő Navigáció
Kosaram

B12-vitamin

Cianokobalamin néven ismert, nélkülözhetetlen a sejtek növekedéséhez, sejtosztódáshoz, vérképzéshez, és a folsav hasznosulásához. Fontos szerepe van a DNS-, RNS-, illetve az idegrostokat körülvevő ún. mielin- hüvely képződésében is. Vízben oldódó vitamin, így rövid ideig raktározódik szervezetünkben. Hiánya vészes vérszegénységet okozhat, a vérképző szervek elváltozásával. Felléphetnek még idegrendszeri tünetek, kimerültség, és emésztési problémák.

Hiányállapota könnyen kialakulhat vegetáriánus, és vegán táplálkozású embereknél. A B12 ugyanis kizárólag az állati eredetű ételeinkben fordul elő. Felszívódása még ezekből is nagyon nehézkes (kb. 25%-os), mert a bélrendszerben egy ún. intrinzik faktor jelenlététől függ. Bár a vastagbélben élő baktérium-flóra termel valamennyi B12 vitamint, az emésztés ezen szakaszán már csak a víz, és az ásványi anyagok szívódnak fel, így itt nem tud hasznosulni.

Napi ajánlott mennyisége: 2-2,5ľg (mikrogramm), ami várandós, és szoptató kismamáknál emelkedhet. Vízben oldható vitamin lévén nem tudjuk túladagolni.

Természetes forrásai: máj, hús, tojás, kis mennyiségben a tejtermékek is tartalmazzák.

 

Termékeink közül az  EveryOne multivitamin tartalmaz B12-vitamint.