Tájékoztatjuk, hogy a honlap ún. cookie-kat használ anonimizált látogatottsági információk gyűjtése céljából, valamint bizonyos szolgáltatások ezek nélkül nem lennének elérhetőek. A honlap további használatával hozzájárulását adja a cookie-k tárolásához és felhasználásához. - Adatvédelmi nyilatkozat - Rendben
Billenő Navigáció
Kosaram

B1-vitamin

Tiamin néven is találkozhatunk ezzel a vízben oldódó vitaminnal. Leginkább a szén-hidrát anyagcserében, és az idegrendszer működésében játszik fontos szerepet, ezen kívül nélkülözhetetlen a gyermekek növekedésében, és felnőtteknél a termékenység megőrzésében is.

Hiánya fáradékonyságho z, izomkimerültséghez, memória-, és alvás- zavarhoz vezethet. Súlyosabb esetekben a beri-beri nevű tünet-együttest okozhatja szívelégtelenség, és idegrendszeri zavarok, izomgörcsök formájában-, melyet először a tengerészeknél észleltek. Mivel a B1- vitamint főként a gabonaszemek héjában találhatjuk, azokon a vidékeken fordulhat elő hiánybetegsége, ahol sok finomított élelmiszert fogyasztanak (fehér kenyeret, hántolt-fényezett rizst) Vízoldékonysága miatt nem képes raktározódni szervezetünkben, ezért folyamatosan kell pótolni a megfelelő mennyiséget.

Napi ajánlott mennyiség kb. 1,5 mg, mely várandósoknál, és hiánybetegség esetén növelhető. A B1 nagyobb mennyiségben való fogyasztása negatívan befolyásolhatja a többi B-vitamin felszívódását. Ezért, és a B-vitaminok egymásra gyakorolt kedvező hatása miatt célszerű az egész B-vitamin- családot együttesen tartalmazó táplálék- kiegészítőt alkalmazni.

Természetes forrásai a hántolatlan gabonából készült élelmiszerek, barnarizs, a teljes kiőrlésű termékek, hüvelyes zöldségek, élesztő-kivonat és a máj.

Termékeink közül az EveryOne multivitamin tartalmaz B1-vitamint.