Tájékoztatjuk, hogy a honlap ún. cookie-kat használ anonimizált látogatottsági információk gyűjtése céljából, valamint bizonyos szolgáltatások ezek nélkül nem lennének elérhetőek. A honlap további használatával hozzájárulását adja a cookie-k tárolásához és felhasználásához. - Adatvédelmi nyilatkozat - Rendben
Billenő Navigáció
Kosaram

A-vitamin

Retinol (vagy régi nevén Axeroftol) zsírban oldódó összetevőkből, és vízben oldódó béta- karotinból áll (ez utóbbiból szervezetünk képes előállítani az A-vitamint). Nélkülözhetetlen szerepet tölt be a szemideghártya (retina) fényérzékeny részének, az ún. látóbíbor felépítésében. Ezen kívül fontos feladata van a látásban, a hámszövet épségében (bőrünk, illetve a belső nyálkahártya-felszínek, pl.: légutak, gyomor, bélcsatorna…), az egészséges csontozat kialakításában és immunrendszerünk erősítésében.

Hiánya fejlődési elmaradást, illetve farkas-vakságot (szürkületi vakságot) okozhat. Napi ajánlott szükséglet kb. 900 ľg (várandósság- és szoptatás idején ez a mennyiség akár megduplázódhat!)

Jelentősebb forrásai a halmáj-olajok, tengeri halak, tojás- sárgája, tejtermékek. Béta-karotint a sárgarépa, spenót, kajszibarack, sütőtök, kelkáposzta, cékla, paradicsom tartalmaz (általában az élénk színű gyümölcsök és zöldségek)

Túladagolása esetén sárgás bőrszín, fej- és ízületi fájdalmak, hajhullás, bőrproblémák léphetnek fel. Ennek elkerülése végett ritkán alkalmazzák étrend-kiegészítőkben az A-vitamint, inkább "elővitaminját", a béta- karotint használják. Ez vízben oldódik, és a szükséges vitamin- mennyiséget szervezetünk előállítja ebből, a felesleg pedig kiürül.