Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ár:
5.990 Ft
Menny.:db
Elérhetőség: Raktáron
Egységár: 5.990,00 Ft/db

A BÉLGYULLADÁS teszt egy kényelmesen elvégezhető immunológiai gyorsteszt, mellyel kimutatható a székletben a calprotectin megnövekedett koncentrációja.

A calprotectin olyan marker, ami a gyulladásos bélbetegségeket jelezheti. (Például a colitis ulcerosa vagy a Crohn-betegség)

Milyen esetekben érdemes elvégezni?

  • Rendszeres hasi fájdalom vagy gyakori hasmenés
  • Súlycsökkenés
  • Vérszegénység
  • Végbélvérzés

Leírás

ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK

A calprotectin a fehérjék közé tartozik, mely a gyulladásos sejtekben, például a neutrofil granulocitákban található meg. Az egyre gyakoribbá váló gyulladásos bélbetegség esetén a calprotectin székletbeli megemelkedett szintje révén kimutatható, ha a neutrofil sejtek a bél lumenébe vándorolnak. Ott calprotectint – mely ismerten bakteriosztatikus és mikosztatikus – szabadítanak fel, mely később kiválasztódik a székletben. Mivel a fehérje a degradációval szemben ellenálló, egyre gyakrabban használják markerként a gyulladásos bélbetegségek, például a (később esetleg műtéti beavatkozást igénylő) colitis ulcerosa vagy a Crohn-betegség kimutatására, valamint a gyulladásos bélbetegségek és az irritábilis bél szindróma (IBS) megkülönböztetésére.

A BÉLGYULLADÁS teszt egy kényelmesen elvégezhető immunológiai gyorsteszt, mellyel kimutatható a székletben a calprotectin, ha a koncentrációja meghaladja az 50 μg/g értéket.

ISMERTETŐ

A doboz a teszt elvégzéséhez szükséges eszközöket tartalmazza:
• 1 db lezárt alumínium tasak, melynek tartalma:
1 db tesztkazetta, 1 db páraelszívó párna
A tasakot csak akkor nyissa fel, ha a székletminta már rendelkezésre áll. A páraelszívó párnát dobja ki.
• 1 db székletmintagyűjtő papírszalag
• 1 db 3,5 ml extraháló oldatot tartalmazó mintagyűjtő cső
• 1 db használati utasítás

FIGYELMEZTETÉSEK

1. Ez a teszt kizárólag in vitro használatos orvosdiagnosztikai eszköz. Csak külsőleg alkalmazható. NE NYELJE LE.
2. A teszt használata előtt figyelmesen olvassa el a használati utasítást. A teszt az utasítások pontos követése esetén ad megbízható eredményt. Szigorúan tartsa be az előírt cseppmennyiséget (vagyis hogy hány csepp hígított minta kerülhet a tesztkazetta mintaablakába) és a leolvasási időt.
3. Tárolás +4 °C és +30 °C között. Ne fagyassza le.
4. Ne használja fel a tesztet, ha a címkén vagy a tasakon lévő lejárati dátum elmúlt. Ne használja fel a tesztet, ha az alumínium tasak sérült.
5. A BÉLGYULLADÁS gyorsteszt kizárólag egyszer használatos.
6. Gyermekektől elzárva tartandó.
7. Használat után a teszt valamennyi eleme eldobható a háztartási hulladékok közé.

Tudnivalók a calprotectinről és klinikai jelentőségéről:

1. https://www.larevuedupraticien.fr/article/maladies-inflammatoireschroniques-de-lintestin-0
2. https://www.calprotectin.co.uk/about-calprotectin/informationfor-patients/
3. https://www.mayocliniclabs.com/test-catalog/Clinical+and+Interpretive/63016

GYIK

KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

1. Hogyan működik a BÉLGYULLADÁS gyorsteszt?

A gyulladásos bélbetegségek (például a colitis ulcerosa vagy a Crohnbetegség) egyre gyakoribbak, és az irritábilis bél szindrómától szenvedő sok beteg feleslegesen esik át invazív kórházi vizsgálatokon, még mielőtt diagnosztizálnák őket. A székletből calprotectint kiszűrő gyorsteszt, ami a bélgyulladás markere, segít kiszűrni az irritábilis bél szindrómától szenvedő betegek többségét, így csökken a vizsgálatok szükségessége, és kisebb lesz a velük járó kockázat is. A BÉLGYULLADÁS gyorsteszt két monoklonális antitestet használ, ezek segítségével ismeri fel, ha a székletben a calprotectin mennyisége meghaladja az 50 μg/g értéket. Az egyik antitest fixálódik a membránon (ez lesz a tesztcsík), a másik pedig a pirosra festett mobilis arany részecskékhez kötődik, ezért jelenik meg piros csík, ha a mintában van calprotectin.

2. Mikor lehet elvégezni a tesztet?

A BÉLGYULLADÁS gyorstesztet akkor lehet elvégezni, ha folyamatosan (legalább 4 hétig) fennálló vagy ismétlődő (6 hónap alatt legalább 2 epizód) hasi fájdalom vagy hasmenés jelentkezik. A végbélvérzés, a súlycsökkenés vagy a vérszegénység is növelheti a bélgyulladás valószínűségét. A teszt a nap bármely szakában elvégezhető. Folyékony székletmintán nem végezhető el a teszt. Ha folyékony széklet (pl. hasmenés) jelentkezik, a teszt elvégzése előtt konzultáljon az orvosával.

3. Lehet-e téves az eredmény?

A teszt csak a használati utasítások pontos követése esetén ad megbízható eredményt. Ezzel együtt az eredmények tévesek lehetnek, ha a BÉLGYULLADÁS gyorstesztet nedvesség éri használat előtt, ha a mintavétel nem a leírás szerint történik, ha szennyeződés kerül a mintába, illetve ha nem a megfelelő számú mintacsepp kerül a tesztkazettára.

4. Hogyan értékelendő a teszt eredménye, ha a csíkok színe és színerőssége eltérő?

A csíkok színe és színerőssége nem befolyásolja a teszt kiértékelését. Az számít, hogy a csíkok homogének és jól láthatóak legyenek. A tesztet pozitívnak kell értékelni a tesztcsík (T) színerősségétől függetlenül (akár halvány, akár erős a csík).

5. Mit jelez a csík a C jelzés alatt?

Ez a csík csak a tesztkazetta helyes működését mutatja.

6. Ha 15 perc elteltével olvasom le a tesztet, még értékelhető az eredmény?

Nem. A tesztet a hígított minta becseppentése után 10–15 percen belül kell kiértékelni. Az eredmény maximum 15 percig lesz pontos.

7. Mit kell tennem, ha az eredmény pozitív?

A pozitív eredmény azt jelenti, hogy a székletben a calprotectin mennyisége meghaladja az 50 μg/g értéket, ezért Önnek orvoshoz kell fordulnia. Az orvos fogja eldönteni, hogy szükség van-e további vizsgálatokra.

8. Mit kell tennem, ha az eredmény negatív?

A negatív eredmény azt jelenti, hogy a székletben a calprotectin koncentrációja 50 μg/g alatt van, ezért nem valószínű, hogy Önnél bélfertőzés áll fenn. Ha azonban a tünetei nem szűnnek, célszerű felkeresnie a kezelőorvosát.

9. Mennyire megbízható a BÉLGYULLADÁS gyorsteszt?

A BÉLGYULLADÁS gyorsteszt pontos. Az elvégzett felmérés az eredmények 95,4% ([90,38–98,18]*) egyezését mutatta ki a referenciamódszerekkel való összevetés során. Ugyan a teszt megbízható, előfordulhat álnegatív, illetve álpozitív eredmény.

*CI 95%: 95%-os konfidenciaintervallum

Keresés