Tájékoztatjuk, hogy a honlap ún. cookie-kat használ anonimizált látogatottsági információk gyűjtése céljából, valamint bizonyos szolgáltatások ezek nélkül nem lennének elérhetőek. A honlap további használatával hozzájárulását adja a cookie-k tárolásához és felhasználásához. - Adatvédelmi nyilatkozat - Rendben
Billenő Navigáció
Kosaram

Alkohol gyorsteszt

(1db)
2 995 Ft

Alkoholtartalmú italok fogyasztása után gyakran felmerül a vezetésre való alkalmasság kérdése. A koncentrációs képesség tompulása szintén aggodalomra ad okot. A fiatalok különösen veszélyeztetettek, hiszen sokszor túlbecsülik saját képességeiket, és nem mérik fel kellőképpen a kockázatokat. Továbbá sokan csak egyszerűen szeretnének meggyőződni, hogy az alkoholszintjük a megengedett tartományon belül van-e. Az alkohol gyorsteszt segítségével gyorsan megtudhatja, hogy körülbelül mennyi a véralkoholszintje, következésképpen vezethet-e. Mindössze 2 percre van szüksége.

Alkohol - Hogyan dolgozza fel a szervezet az alkoholt?

Köztudott, hogy az alkohol közvetlenül bejut a véráramba. De mégis hogyan történik ez? Hogyan bontja le a szervezet az alkoholt? Az alábbiakban ezekre a kérdésekre adunk választ.

Gyors hatás a szervezetre

Alkoholos italok fogyasztásakor az alkohol felvétele azonnal megkezdődik, mert kis része a szájnyálkahártyán és a nyelőcső-nyálkahártyán keresztül a véráramba kerül. Az elfogyasztott alkohol mintegy negyedrésze a gyomornyálkahártyán keresztül szívódik fel, a fennmaradó rész pedig a beleken keresztül jut a vérbe. A gyors felszívódást több tényező is elősegíti:

• az üres gyomor,

• az édesített, meleg vagy szénsavas alkoholos italok,

• a gyors ivás,

• egyéb körülmények (pl.: betegségek).

Eloszlás az erek útján

Minél gyorsabban jut az alkohol a vérbe, annál gyorsabban emelkedik a véralkohol szint és kerül az illető ittas állapotba. A vérbe kerülve az alkohol gyorsan és egyenletesen oszlik el a szervezetben, így minden szervet elér. Általában nagyjából egyóra alatt éri el a véralkoholszint a legmagasabb értéket. A véralkoholszint meghatározásakor csak azt az alkoholmennyiséget lehet kimutatni, amit még nem bontott le az emésztőrendszer és a máj.

Az emésztés időbe telik

Ha az alkoholfogyasztás hosszabb idő alatt oszlik el, vagy az alkoholt étellel együtt fogyasztják, a véralkoholszint nem emelkedik olyan gyorsan. Ezen idő alatt a szervezet már képes lebontani az alkohol egy részét, óránként átlagosan 0,1–0,15‰ sebességgel. Az alkoholnak maximum 10%-a kerül kiválasztásra a tüdőn, a vesén és a bőrön keresztül, nagyobbik részét azonban a máj bontja le.

A nők érzékenyebbek az alkoholra

A nők általában kevésbé jól tolerálják az alkoholt, mint a férfiak. Ez azt jelenti, hogy ugyanolyan mennyiségű alkohol ártalmasabb a nőkre, mint a férfiakra, mivel a nők szervezete testsúlyukhoz mérten több zsírt tartalmaz, mint vizet. Az alkohol jobban oldódik vízben, mint zsírban, ezért azonos testsúlyú férfiak és nők esetében az alkoholkoncentráció a nők vérében általában magasabb.

A véralkoholszint megállapítása

Egy egyszerű gyorsteszt segítségével bárki gyorsan meghatározhatja a véralkoholszintjét, például gépjárművezetés előtt.

A fiatalabb és az idősebb korosztályra erőteljesebben hat

Az életkor is szerepet játszik: a serdülők szervezete kevésbé jól tolerálja az alkoholt, mint a felnőtteké, mivel általában kisebb a testsúlyuk. Az alkoholfogyasztás káros hatással van az agy fejlődését is magában foglaló testi fejlődésre. Vizsgálatok kimutatták, hogy az alkohol káros hatást gyakorol az agyra a tanulási képesség és a döntéshozatal terén. Az idősebbek szintén rosszabbul tolerálják az alkoholt, mivel a szervezet víztartalma a korral csökken. Emellett a szervezetnek több időbe is telik az alkohol lebontása.

nem
nem

Kapcsolódó termék

  1. BioFlavone-C
    BioFlavone-C
    2 270 Ft