Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

A leves hazudik

Ár:
1.990 Ft
Menny.:db
Elérhetőség: Raktáron

Ne higgy az ízlelőbimbóidnak!

  • Érzékeink manipulálására észrevétlenül egy világhatalom szerveződött: az ízipar. Madártollból bonbon vagy péksütemény készíthető, zöldborsóból marcipán, baktériumokból kávétejszín vagy krémsajt - az aromák segítségével minden ehetővé válik.
  • Mitől lesz füstölt íze a sajtnak vagy húsnak, ha sohasem láttak valódi füstöt? Hány milligramm húskivonat van egy zacskó húsleves porban? Citrom íz készíthető talajbaktériumok ízváladékaiból is? Hasonló kérdéseket boncolgat az íziparral kíméletlenül őszinte szerző.
  • Ajánljuk a könyvet azoknak a tudatos vásárlóknak, akik elolvassák a címkéket az élelmiszereken, és igyekeznek az egészségesebb ételeket választani. Egy biztos, aki elolvassa a könyvet, még alaposabban fogja fürkészni az ételek adalékanyagait…

Leírás

A leves hazudik

Érzékeink manipulálására észrevétlenül egy világhatalom szerveződött: az ízipar. Bár a szerző többnyire a Németországban és az Egyesült Államokban uralkodó helyzetet írja le, Magyarországon mindez szintén a mindennapok részévé vált. A boltjaink polcait megtöltő élelmiszerek dúskálnak az aromákban és egyéb adalékanyagokban. Az élelmiszerek vizsgálatára, engedélyezésére, jelölésére, és ezen belül az aromák és egyéb anyagok feltüntetésére vonatkozó rendeletek megegyeznek a Németországban érvényes szabályozással.

Vajon mi a közös a csokoládéban, a kutyaeledelben és a szájvízben? Mi az, ami a műsajtban éppúgy benne van, mint a perecben és a fogkrémben? Egy jó adag kémia adalékanyagokkal fűszerezve: szinte nincs termék asztalainkon és tányérjainkban a modern élelmiszer-feldolgozás közreműködése nélkül. Madártollból bonbon vagy péksütemény készíthető, zöldborsóból marcipán, baktériumokból kávétejszín vagy krémsajt - az aromák segítségével minden ehetővé válik.

Ételeink szép új világában azonban a címzett valahol lemaradt. Ha ételeink csak olyanok mintha, olyan az ízük, mintha, és olyan az illatuk, mintha, akkor szervezetünk is csak úgy fog működni, mintha... Hans-Ulrich Grimm könyve már szinte legendás beszámoló napjaink élelmiszeriparának milliárdos üzletéről. Mindegy, hogy kenyér, virsli vagy csecsemőeledel, érzékeinket manipulálják és átprogramozzák - a műételek szintjére. A botrány folyamatos, a kockázatokat senki sem ismeri.

A könyv aktualizált kiadása számos új adattal szolgál, bemutatja az ámítás szinte hihetetlen trükkjeit, és a mindinkább globálissá váló élelmiszeripar működését. Életünk egyik legfontosabb szegmenséről nyújt olyan információkat, melyeket különben csak a bennfentesek ismernek.

„A világ teljes epertermése az amerikai epertermék-szükséglet 5%-ának fedezésére lenne épphogy csak elég. Valódi gyümölcsökből csupán minden huszadik amerikai eperrajongót lehetne kielégíteni. „ Akkor vajon hogyhogy annyi „epres” terméket lehet kapni világszerte? Eper aromából végül is korlátlan készletek állnak rendelkezésre. Egyes eperaromákat fűrészporból állítanak elő.

Milyen illatokat kell a hipermarketekben a vásárlók közé fújni észrevétlenül, hogy több élelmiszert vásároljanak?

Mitől lesz füstölt íze a sajtnak vagy húsnak, ha sohasem láttak valódi füstöt?

Hány milligramm húskivonat van egy zacskó húsleves porban? Citrom íz készíthető talajbaktériumok ízváladékaiból is?

Hasonló kérdéseket boncolgat az íziparral kíméletlenül őszinte szerző. Ajánljuk a könyvet azoknak a tudatos vásárlóknak, akik elolvassák a címkéket az élelmiszereken, és igyekeznek az egészségesebb ételeket választani. Egy biztos, aki elolvassa a könyvet, még alaposabban fogja fürkészni az ételek adalékanyagait…

A könyv adatai:

Kiadó: Kétezeregy Kiadó

Kiadás éve: 2009

Terjedelem: 200 oldal, karton borítós könyv

Keresés