Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

A fehér bőrű tinédzserek között több az allergiás?

A fehér bőr ma már nem ciki nyáron sem. A tejfehér bőrszínt újra divatba hozták Hollywood ragyogó csillagai. Sok tinilány és fiú örülhet annak, hogy ma már senki nem nézi ki őket a strandon, ha nem bronzbarna a színük. A nyáron is ragyogó, fehér bőrű fiataloknak csak egyetlen dologra érdemes odafigyelniük: a D-vitamin pótlására. 

Előny vagy hátrány a fehér bőr?

Az előző évtizedek szokásaival ellentétben a fehér bőr ma már tudatos döntés lehet. Persze takarhat önbizalomhiányt is, hiszen sok tinédzser ódzkodik levetkőzni a strandon. Szerencsére ma már nem kínos fehér bőrűnek lenni nyáron sem. A divatvilágban hosszú évek óta jelen van a világos bőrű nőtípus. A színésznők büszkék alabástromszínű bőrükre, amelyért a sminkesek is rajonganak. A legtöbben sikkesnek, klasszikusnak tartják a fehér bőrt. Ezt erősíti az a tény is, hogy aki csak mértékkel tartózkodik a napon, annak a bőre később öregszik, sokkal tovább marad üde. Egy hátránya azonban lehet a napozás hiányának, mégpedig a D-vitamin hiány, ami akár allergia kialakulását is okozhatja a fiataloknál.

A fehér bőr és az allergia kapcsolata

Több kutatás kapcsolatot talált a gyermekkori alacsony D-vitamin-szint és az allergia kialakulása között. Az immunbetegségekkel foglalkozó Journal of Allergy and Clinical Immunology szaklapban megjelentek szerint a kutatók nem találtak összefüggést a felnőttek D-vitamin-szintje és az allergiás betegségek között. Más a helyzet azonban a gyermekek és serdülők esetében. Náluk az alacsony D-vitamin-szint fokozott érzékenységgel járt együtt, erősen emelte az allergia kialakulásának kockázatát. A 17 tesztelt allergén közül 11-gyel szemben találtak összefüggést a kutatók (pl. parlagfű és tölgy pollenjére, kutyaszőrre, de élelmiszerekre pl. földimogyoróra vonatkozóan is).

Azok a gyerekek, akikben D-vitamin-hiányt mutattak ki, jóval nagyobb eséllyel szenvedtek földimogyoró-allergiában, mint azok a gyerekek, akiknek D-vitamin-szintje megfelelő volt.

A kutatás nem igazolja azt, hogy egyértelműen allergiát okoz a D-vitamin hiány a fiataloknál, de felhívja a figyelmet a vitamin immunerősítő hatására. A legfrissebb ajánlások szerint a gyerekeknek naponta 600 nemzetközi egység D-vitamint kell fogyasztaniuk, tinédzserek esetén kortól függően ennek duplája ajánlott. Ez kb. 11 (tinik esetén akár 22) tojás elfogyasztásával jutna a szervezetükbe, de a tojás mellett a hal, a tejtermékek és máj is gazdag forrás lehet.

CD-1000-vitamin D-vitaminnal és C-vitaminnal, valamint a felszívódást segítő csipkebogyóval a tinik immunrendszerének támogatója nyáron is! A két legfontosabb immunerősítő hatóanyagot tartalmazza, melyek fontos szerepet töltenek be a védekező rendszer épségének megőrzésében, az allergiák megelőzésében.

Lehet fehér bőrük vagy barna, legyenek gyerekeink nyáron is kirobbanó formában!

Keresés