Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

7 dolog, amit a kullancsról és csípéséről tudni érdemes

Kullancs kisokos

A kullancs kedvenc helye az erdő, az árnyékos területek, az aljnövényzet, de saját kertünkben is találkozhatunk vele. Legfeljebb 1,5 m magasságban a fűről vagy bokrokról kerül az emberre vagy az állatokra. Különösen az április-július közötti időszakban gyakori, és szaporodásának a nedves időjárás is kedvez. Általában félni szoktunk tőle, de jó tudni, hogy a hazánkban élő kb. 20 féle kullancs közül nem mindegyik terjeszt betegséget.

1. Hogyan kerülheted el őket?

Ha nem szeretnél közelről megismerkedni a csimpaszkodó vérszívó egyik fajtájával sem, akkor érdemes a kirándulások alkalmával néhány dologra figyelned.

 • Ha szívügyed a természet megóvása, választhatsz "bio" védelmet. Mivel a kullancs a szagokra, hangokra reagál, elterelő hadműveletként működik a fokhagyma vagy a B-vitamin. Mindkettő szájon át alkalmazva.
  Ráadásul a B-vitamin nyugtató hatással is bír, így a félelmeid is csökkenti. :)
 • Bőrödre, illetve ruházatodra a kereskedelemben kapható riasztó szerek közül csemegézhetsz. Hogy ezek közül mit mersz magadra fújni, bátorság kérdése.
 • A kiránduló öltezéke nem a legújabb divatot követi, hanem elsődleges szempont a funkcionalitás. Ajánlatos zártan öltözködni, de nem kell a legnagyobb kánikulában pulcsit húzni. A felnőttek esetében elsősorban az alsó testrészt kell védeni. A farmer kitűnő választás, a puha anyagokat a kullancs is szereti.
 • Gyermekeknél természetesen a felső testrész is védendő, és javasolt a kalap, sapka használata.

2. Kirándulás után vizsgáld át magad!

Kirándulás alkalmával napközben többször, de a nap végén feltétlenül vizsgáljuk át magunkat/egymást!

 • A testhajlatokat különös gonddal kell áttekintenünk, mert a kullancs imádja a vékony, puha bőrt, ahol könnyebb dolga van. A gáttáji területek, a nemi szervek környékének vizsgálata se maradjon el!
 • A nyak, a fül mögötti rész és a fejtető vizsgálata - főként gyerekeknél - különösen fontos! Fertőzőtt kullancs esetén itt tud a legnagyobb gondot okozni. Érdemes tehát testünk egészét alaposan átvizsgálni, ha kell a tükör segítségét is igénybe véve.
 • Figyelem! Lustább kullancsot még a levetett ruházatban is találhatunk.

Hidd el! Megéri az a 3 perc vizsgálódás, hogy később ne kelljen heteket a kórházban tölteni.

3. Kullancsot találtál? Távolítsd el, de hogyan?

Nem kell pánikba esni és orvoshoz szaladgálni. Az a fontos, hogy minél hamarabb szabaduljunk meg a betolakodótól. Ezért lehetőleg mi magunk segítsünk a bajunkon. Ha a csípéstől számított pár órán belül eltávolítod a kullancsot, még fertőzött állat esetén is minimális az esélye annak, hogy vírus vagy baktérium - Lyme-kór - jutott át a véredbe.

 • A csípés napján viszonylag még könnyű bőrünkről eltávolítani. Ez történhet körömmel, csipesszel, de fontos, hogy elkerüljük a potrohának a szétnyomását, amivel a váladéka a vérbe kerülve fertőzést okozhat.
 • Szokás csavaró mozdulattal eltávolítani. Ilyenkor a forgatás iránya nem számít, a kullancs nem menetes. ;)
 • A régebben alkalmazott beolajozás tilos! Ezzel csak fuldoklásra, öklendezésre késztetjük és növeljük a fertőzés veszélyét!
 • Az interneten mostanában terjedő „gyufafejjel” történő eltávolítással kapcsolatban nincsen tapasztalatunk. Lehet, hogy másnak is kevés..
 • Ha a feje netán beleszakadna nem kell megijedni, néhány nap múlva kilökődik magától mint egy apró szálka.
 • A csípés helyét fertőtlenítsük és időpontját jegyezzük fel naptárunkba!

4. Mit csinálj a kiszedett kullanccsal?

 • A kiszedett kullancsot azonnal pusztítsuk el! Két körmünk között nyomjuk össze, majd csap alatt mossuk le kezünkről.
 • A hajas fejbőrön észlelt kullancsot azonban mindenképpen őrizzük meg az esetleges későbbi vizsgálatok megkönnyítésére.

5. Figyeld a csípés helyét!

5-6 héten keresztül figyeljük testünkön a csípés helyét. Egy-két napon belül általában körömnyi nagyságú bőrpír szokott jelentkezni rendszerint viszketés kíséretében. Megindul a szervezet védekező mechanizmusa. A foltocskák rendszerint maguktól el is múlnak. Fertőzés esetén azonban másfajta foltok is jelentkezhetnek. Néhány hét múltán a körkörös, ún. “kokárda foltok” már a Lyme-kór előhírnökei.

6. Milyen betegségeket okozhat?

A kullancsok többféle fertőzést is terjesztenek, melyek egy része spontán gyógyul. A két legveszélyesebb a kullancsencephalitis (agyvelő- és agyhártyagyulladást okoz) és a Lyme-kór.

A kullancs okozta agyvelő- és agyhártyagyulladás

 • A lappangási idő általában 1 hét. Első tünetei 5-14 nappal a csípést követően fejfájás, szédülés, hányinger, láz, izomfájdalom, nyirokcsomó duzzanat formájában jelentkeznek. A kellő tapasztalattal rendelkező orvos a kullancscsípés ismeretében diagnosztizálja a vírus okozta betegséget.
 • Az agyhártya-, ill. agyvelőgyulladás a csípést követő kb. 4. hétre fejlődik ki. A máj sejtjeit és a szívizmot is megtámadhatja. Arcideg bénulást, a tarkó, a vállöv bénulását okozhatja. Nagyon ritkán halálos is lehet, de az esetek kb. 95%-ában nyom nélkül gyógyul.
 • A kullancs okozta agyhártyagyulladás valószínűsége aránylag csekély, csak minden 1000. kullancs hordozza a vírust, a tényleges megbetegedés esélye pedig még kisebb. A gond az, hogy soha nem tudhatjuk biztosan, hogy a mi kullancsunk vajon hányadik a statisztikában.

Lyme-kór

Lappangási ideje változatos, 1 naptól 1 évig terjed. Ha "szerencsénk" van, a csípést követő néhány nap múlva a csípés helye körül kis kerek folt, majd fokozatosan terjedő halványpiros gyűrűt, úgynevezett kokárdát látunk, ami később magától elmúlik. Ha ilyet észlelünk, forduljunk orvoshoz, mivel már néhány napja kialakult fertőzésről van szó. Valószínűleg antibiotikum alkalmazása válik szükségessé.

A köztudatban az van, hogy a Lyme-kór csak akkor gyógyítható, ha időben megyünk orvoshoz. Egyetlen olyan tünet van azonban, ami gyors ellátást indokol, ez pedig az arcon kezdődő Lyme-folt. A fül mögötti kullancscsípés okozza, így egy olyan kört kell elképzelni, melynek centruma a fül mögötti régió.

A megdöbbentő az, hogy sokkal gyakoribb a Lyme-kórt előidéző baktérium a kullancsokban mint az agyhártya-, agyvelőgyulladást okozó vírus! Kb. minden 5. kullancs fertőzött, és minden 13. okoz betegséget.

A Lyme kór tünetei sokszor nem jellegzetesek, a kokárda alakú folt megjelenése sem törvényszerű. Így akkor van baj, ha a tünetek akkor jelentkeznek, amikor már rég feledésbe merült a kullancscsípés ténye. Emiatt maradandó károsodások is kialakulhatnak. Súlyos izom- és ízületi gyulladást, szívritmuszavart, szívizomgyulladást, az agyhártya az agyvelő és a gerincvelő gyulladását is okozhatja és nagyon komoly fájdalommal jár.

7. Mikor nyugodhatunk meg?

Ha biztos szeretnél lenni benne, hogy nem Lyme-kórral fertőzött kullancs csípett meg, teszteld magad!

A teszt a kullancscsípést követő 4-6 hét múlva kimutatja a Lyme-kórt okozó Borrelia baktérium jelenlétét. Így megkönnyíti az amúgy nehezen beazonosítható Lyme-kór korai felismerését. Az ekkor megkezdett antibiotikumos kezelés teljes gyógyulást eredményez!

Ne adj időt a kétkedésnek! Kullancscsípés esetén végezd el a tesztet!

Lyme

Keresés